AINO JA REINO -MAANTIEJUOKSU 2008 PYTERLAHTI
 

Tukku maailmanennätysaikoja Pyterlahden Aino ja Reino -maantiejuoksuissa
Pyterlahden Opistonmäki täyttyi lauantaina 9.8.2008 iloisista Aino- ja Reino-tossun kuluttajista. Sää suosi toisia kansainvälisiä Aino ja Reino -maantiejuoksuja suurimmaksi osaksi: ensimmäiset sadepisarat ropisivat Opistonmäen stadionalueelle vasta kisapäivän loppupuolella. Huikean jännittävän kisan tiimellyksessä nähtiin runsaasti uusia maailmanennätysaikoja, kun viime vuosien mestarit Timo Mäkelä, Essi Mäkinen, Juho Suurpää ja Jarmo Peltola paransivat kaikki omissa nimissään olleita maailmanennätysaikoja. Näin ollen kaikki viime vuoden mestarit uusivat mestaruutensa komeasti. Tiettävästi Timo Mäkelän maailmanennätysaika 4.49,00 syntyi salaisen aseen voimalla: Mäkelän nähtiin nauttivan vain hetki ennen lähtöä puoli lautasellista naapurista juosten kiidätettyä virolahtelaista herkkua, hapanvelliä.

Aino ja Reino -maantiejuoksutapahtuman pääidea oli taivaltaa Aino- tai Reino-tossuilla maitolaitureiden välinen matka, yhteensä 1440,40 metriä. Matkaa kuljettiin sauvakävely-, yksilö- ja joukkuesarjoissa. Juniorit kirmasivat Opistonmäen puistoalueella. Osallistujia oli kaiken kaikkiaan noin 200. Tapahtuma avattiin juhlavasti hieman ennen kello kolmea. Avajaispuheen piti kunnanjohtaja Marjatta Pahkala, joka korosti talkoohengen merkitystä kylien ja kunnan elinvoimaisuuden säilyttämisessä. Avajaisten lopuksi kuunneltiin Maamme-laulu, jonka jälkeen maantiejuoksuihin osallistujat pääsivät traktoreiden kyytiin. Punaiset kiiltelevät korkeilla laidoilla varustetut traktorin peräkärryt antoivat elämyksellisen matkan ja virittivät juoksijat kisatunnelmaan. Erikoista kuljetusta tarvinneille oli varattu puistonpenkein varustettu lavetti, jossa mm. median edustajat ja kisajänis matkustivat.

Joukkuesarjassa kisaili yhteensä 12 viisihenkistä joukkuetta. Joukkueet olivat ansiokkaasti panostaneet juoksuihin pukeutumalla ja hankkimalla erilaista rekvisiittaa. Parhaiten varustautumisen hoiti Virolahden VPK I preussilaiset sotakypärät päässään, vanhat, yli satavuotiset palokuntatakit päällään. Lisäksi he vetivät mukanaan koko matkan miesvetoista palopumppukärriä, joka on ollut käytössä Kirkonkylän VPK:n Eerikkälän alaosastolla. Nopein joukkue puolestaan oli Virojoen VPK kokoonpanolla Mikko Seppälä, Tommi Hurtta, Otto Korpas, Erkki Heinonen ja Aki Hämäläinen.

Yksilösarjoissa pyterlahtelaiset osoittivat, että Reino- ja Aino-tossuilla on kylässä pitkät perinteet - niin selkeästi mestaruudet jäivät omaan kylään. Kaukaisimmat kisailijat tulivat tänä vuonna Espanjasta ja Ruotsista. Kotimaisia kisailijoita saapui Nokialta, pääkaupunkiseudulta, Etelä-Karjalasta ja Kymenlaakson eri osista.

Juniorit kirmasivat pienissä Ainoissa ja Reinoissa Opistonmäen puistoalueella hurmaten yleisön täysin. Pienten tossujen edessä juoksi kisojen suurimman tossun omistanut kisajänis, joka kantoi tossukokoa 48. Kisajäniksen lisäksi Opistonmäellä lapsien ilona oli kasvomaalauspiste. Trio Hietala viihdytti haitarimusiikilla ja ravintola turvasi kisailijoiden ja kannustajien energiantarpeen.

Yleisöä oli saapunut tasaisesti koko kisamatkan varrelle ja kisailijat pääsivät nauttimaan iloisesta kannustuksesta koko matkan ajan. Tukijoukot pitivät huolta omistaan, mm. Jaakko Liukkoselle oli varattu oma huoltopiste hoitohenkilökuntineen ja hetekoineen matkan puolivälin paikkeille. Huumoria ja iloista mieltä olikin tapahtumassa runsaasti mukana.

Tapahtuman lopuksi maailmanmestarit palkittiin muun muassa maitolaituripatsain. Kaikkien kilpailijoiden kesken arvottiin erilaisia tuotepalkintoja. Pääpalkintona olleet maitokärrit voitti Junior Aino -sarjassa juossut Ida Ek.

 

KUVAT
Tiina Kaitainen
Hellevi Karhula
Markku Muurikka
Jouni Rinnemaa
Pekka Rintelä
Timo Rintelä
Sanni Rintelä
Seppo Rintelä
Virpi Rökman-Pakkanen
Santeri Pakkanen

 


Tulokset täällä

Aino ja Reino -maantiejuoksujen taustamateriaalit (mm. säännöt) löydät täältä
 

 

Kisojen jälkipyykkiin kuului mm. numerolappujen kuivatus - 190 numerolappua pyykkinarulla on melkoinen näky... Kilpailuorganisaation tietoon ei ole tullut yhtään doping-tapausta

 

 Opistonmäen stadionalue alkoi täyttyä kisailijoista ja kannustajista jo hyvissä ajoin ennen kisojen alkua. Yleisöä oli paikalla runsaasti ja sääkin suosi tapahtumaa suurimmaksi osaksi. Trio Hietala ilahdutti kisayleisöä haitarimusiikilla.
Suurissa urheilutapahtumissa on otettu käyttöön moottoripyöräparkit. Pyterlahdessa esiteltiin myös polkupyöräparkki. Talkoolaiset olivat pukeutuneet asianmukaisesti huomioliiveihin. Näyttelyalueella oli esillä mm. vanhoja traktoreita.
Kisajänis saapui paikalle Pappa-Tunturilla. Osallistujat joutuivat toimittajien piirittämäksi Lapset saivat nauttia kasvomaalauksesta ja ilmapalloista Pepin seurassa.
Virallinen tossutarkastaja piti huolen, että tossut täyttivät kriteerit. Tossutarkastuksessa Timo Mäkelä. Tossujen tarkastuksessa käytettiin mm. suurennuslasia ja virallisia mittalaitteita.
Ensimmäisenä ajoneuvona toimi traktorilavetti, jossa oli asianmukaiset varoituskyltit Letkan viimeisenä kulki Valtra-ajoneuvo. Traktorin lavetilla kuljetettiin mm. kisajänistä ja lehdistön edustajaa.
Joukkueilla riitti iloista mieltä ja reipasta urheiluhenkeä. Joukkueet valmiina lähtöön. Joukkuekisan nopein oli Virojoen VPK, jonka jäseniä ei vauhdin tiimellyksessä ollut mahdollista saada samaan kuvaan...
Virolahden VPK I-joukkue oli pukeutunut preussilaisiin sotakypäriin ja yli sata vuotta vanhoihin palokuntatakkeihin mukanaan he vetivät koko matkan ansiokkaasti miesvetoista pumppukärriä, joka oli ollut Kirkonkylän VPK:n Eerikkälän alaosaston käytössä.
Joukkue palkittiin kunniamaininnalla ja täytekakulla.
Tullin joukkue selvittämässä rataprofiilissakin näkyvää jyrkkää viimeistä nousua. Aino-sarjoja oli tänä vuonna yksi.
Traktorin kyydissä matkattiin Pasikonpohjaan iloisella mielellä Joidenkin tossut olivat niin uudet, että hintalappukin oli jäänyt mukaan matkaan kun taas jotkin tossut olivat olleet kulutuksessa hiukan kauemmin...
Osa sauvakävelijöistä matkusti Pasikonpohjaan traktorin lavetilla Yksilösarjojen starttiviivalla ilmeet vaihtelivat ja jännitys oli käsin kosketeltavissa
Mestarin matkantekoa Suitinkurvissa. Toimitsijat odottamassa maailmanmestaria saapuvaksi Timo Mäkelä kellotti uuden maailmanennätyksen aikaan 4.49,00
Reino 40-43 sarjan kärkikolmikko Lasse Mäkisen haastateltavina. Aino-sarjan (36-39) kärkikolmikko palkittavina Lähtöpaikan maitolaituri patsaaksi ikuistettuna.
Juniorit juoksivat ja hurmasivat pienissä Aino- ja Reino-tossuissaan Juniorisarjoissa oli selvästi nähtävissä liikkumisen riemua ja iloista mieltä.

 

etusivu | ajankohtaista | Pyterlahti-info | uutisia | kylätoimintaa | Aino & Reino | palveluhakemisto | matkailukohteita | luonto | historiaa | tekijän terveiset | tapahtuma-arkisto | vieraskirja | sivukartta | sivujen toteutus |