AINO JA REINO -MAANTIEJUOKSU 2011 PYTERLAHTI

 
Liikkumisen riemua Ainot ja Reinot jalassa Pyterlahden Opistonmäellä
 
Lauantaina 13.8.2011 Pyterlahdessa järjestettiin viidennet Aino ja Reino -maantiejuoksut. Tossujuoksun maailmamestaruuksista kisailtiin tänä vuonna kymmenessä sarjassa, mutta tossuhengen mukaisesti iloinen pilke silmäkulmassa. Aino ja Reino -maantiejuoksujen sarjathan määräytyvät tossun ja sen koon mukaan.

Opistonmäen kisa-alueelle Aino- ja Reino-tossuineen oli kerääntynyt yhteensä noin 200 osallistujaa ja huolto- sekä kannustusjoukot, joten Pyterlahden väkiluku kasvoi muutaman tunnin ajaksi noin kolminkertaiseksi. Opistonmäellä toimi kisakahvila, joka tarjosi niin kisailijoille kuin yleisöllekin maukasta purtavaa. Lisäksi kisa-alueella esittäytyi Rajavartioston partio, jolla oli mukanaan myös rajakoira ja paljon mielenkiintoista nähtävää. Lapsille oli tarjolla kasvomaalausta.

Osallistujien ohjelmassa oli kuitenkin ensimmäisenä ilmoittautuminen ja käynti tossutarkastajan tarkan silmän alla. Tossutarkastaja oli varautunut tänä vuonna leimoin ja jokainen tarkastettu tossupari leimattiin. Tossutarkastaja joutui puuttumaan joihinkin epäkohtiin ja merkitsemään huomautukset myös mustaan kirjaansa, mutta yhtään ilmoittautunutta ei kuitenkaan jouduttu poistamaan lähtöluettelosta tossudiskauksen takia. Tossutarkastaja oli myös valmistautunut tekemään pistotarkastuksia kisa-alueella ja varmistamaan, että vain leimattuja tossuja käytetään kisajalkineena.

Ennen virallista kisa-avausta tapahtuman juontaja Raimo "Höyry" Häyrinen ja Virolahden oma kestävyysjuoksija Väinö Koskela söivät virolahtelaista perinneruokaa hapanvelliä. Häyriselle maistokerta oli ensimmäinen ja hän suoriutui siitä niin hyvin, että kyläyhdistys muisti häntä Leijona-Reinoilla, joihin oli kirjailtu "Höyry". Myös Koskelan tossuvarastoa täydennettiin Reinoilla. Kisojen avauksen suoritti itseoikeutetusti 90-vuotias Väinö Koskela, joka juhlallisesti julisti viidennet Aino ja Reino -juoksut avatuiksi. Koskela edusti Suomea urheilu-urallaan mm. Helsingin olympialaisissa ja hän voitti EM-pronssia 10 000 metrin juoksussa Brysselissä vuonna 1950.

Sää suosi kisoja alusta loppuun ja olosuhteet tapahtumalle olivat parhaat mahdolliset. Ensimmäisenä tossuja juoksutarkoituksessa pääsivät testaamaan juniorit, jotka kirmasivat puistoalueella vauhdikkaasti. Reino-tossujen suosio juniorijalkineena näyttää kasvaneen, sillä kummassakin junior Reino -sarjassa lähtöviivalla oli melkoinen tungos.

Pasikonpohjan maitolaiturilta startanneet isommat tossuilijat kuljetettiin paikalle traktoreiden lavoilla, joilla tunnelmaa riitti ja kisajännitys oli käsinkosketeltavissa. Juoksijoiden edellä ajanut traktori oli varustettu puolestaan kuljetuslavetilla, jossa matkustaneet pääsivät nauttimaan haitarinsoitosta ja seuraamaan kärjen etenemistä reaaliajassa. Juoksijoiden turvallisuudesta oli huolehtimassa myös Virojoen VPK:n ensivasteryhmä, joka saattoi letkan viimeiset juoksijat turvallisesti maaliin osoittaen takana tulleille autoille juoksutapahtuman olevan käynnissä.

Kuntosarjalaiset tulivat vakuuttavasti maaliin kukin omaa vauhtiaan. Tehokkaimmin Museotietä pitkin tallasi haminalainen Jaana Koskinen.
Yksilösarjoissa hallitsevista mestareista Reinojen ME-aikaa nimissään pitävä Marko Harjunen oli puolustamassa asemaansa keltainen liivi yllään. Pyterlahden oma Reino-mestari Timo Mäkelä keskitti voimansa täysillä joukkuekisaan ja kertoi Pyterlahti.netille yksinoikeudella antamassaan haastattelussa, että hakee samalla myös haastetta palaamalla ensi vuonna yksilösarjaan voittamaan mestaruuden joltakin toiselta. Hallitseva maailmanennätysmies Harjunen puolestaan yllätti osallistumalla sarjaan 40-43, kun viime vuonna hän teki kaikkien aikojen nopeimman Reino-juoksuajan sarjassa 44->

Harjunen haki mestaruutta siis kahdesta sarjasta ja saikin tuplapotin. Hän nimittäin voitti sarjan 40-43 pysäyttäen kellot täsmälleen samaan aikaan Mäkelän vuoden 2008 juokseman ennätysajan kanssa. Näin ollen Harjusella on hallussaan sekä sarjan 44-> että sarjan 40-43 ennätysajat. Reino-sarjassa 36-39 edellisvuoden mestari Lasse Mäkinen piti pintansa, kun taas sarjassa Reino 44-> mestaruus meni Keski-Suomeen Heikki Vallasen nimiin. Maantiellä juostavia Aino-sarjoja oli tänä vuonna vain yksi ja sarjassa 36-39 nähtiin uusi mestarinimi, kun helsinkiläinen Essi Hietula juoksi hienosti puisto-osuuden lisäksi myös 1 440,4 metrin virallisen MM-matkan.

Tänä vuonna tapahtuman huipensi joukkuesarja, jossa nähtävää ja tunnelmaa riitti. Joukkueet olivat todella upeasti panostaneet tapahtumaan ja huipensivat hienon kisapäivän. Juoksullisesti joukkuesarjassa Pyterlahden Kisa uusi edellisvuoden mestaruuden, vaikka viime hetken sairastuminen uudisti joukkueen kokoonpanoa. Varamiehitys oli kuitenkin kohdillaan ja vakuuttavan esityksen jälkeen mestaruus kuitattiin kahden minuutin erolla toiseksi tulleeseen Team Ylä-Kotolaan. Pyterlahden Kisa ehti myös nauttimaan väliaikapisteellä olleet mehut kaikessa rauhassa. Team Ylä-Kotolan joukkue kiristi toisen sijan hyvällä loppukirillään viimeisestä tiukasta noususta huolimatta. Kolmanneksi kirivät Virolahden Naisvoimistelijat ry, jonka jäsen pystyi vielä tiukan viimeisen nousun jälkeenkin pyöräyttämään kuperkeikan Höyry Häyrisen yllyttämänä.

Joukkuesarjassa kiteytyi koko päivän keskeisin sisältö: tärkeintä on vauhdin sijasta liikkumisen riemu ja rento meininki. Maitolaiturilta toiselle taivallettiin monin eri tavoin yhtenäisissä asusteissa toisia kannustaen: Kirkonseudun Martat luottivat "Ahkera Aino, Rehti Reino" -paitoihin, MLL:n Virolahden paikallisyhdistyksen tunnisti MLL-liiveistä ja olipa maitokärryihin varsinaisen joukkueen lisäksi otettu mukaan myös pieniä lapsia, jotka silminnähden nauttivat matkasta. Ruonalan Reinokkaat luottivat keltaiseen väriin, kun taas Tili-Talsin kisapaidoista näkyi heidän logonsa. Realia-isännöinnin joukkueessa tuntumaa kisareittiin otti myös rattaissa istunut Monica, josta juontajana toiminut Höyry Häyrinen povasi tulevaa Virolahden kunnanjohtajaa. Kannusjärven Alapään Pikkumartat ja Kannusjärven Alapään Martat olivat perinteisesti pukeutuneet siniseen. Isommat Martat olivat myös ehtineet jo valmistaa virkatun isoäidin neliöistä tehdyn peitteen, jota kannatellen he ylittivät maaliviivan tyylikkäästi.

Virojoen päiväkodin joukkueessa "Mehiläinen ja kukkaset" kauniit seppelepäiset kukat johdattivat Mehiläisen maaliin yhtenä rintamana. Virolahden apteekin väki oli työasuissaan ja he pitivät porukan kasassa sinivalkoisesta nyöristä kiinnipitäen mukanaan Pyterlahti.netin saamien tietojen mukaan Spiritus fortis -kannu tiukkojen tilanteiden varalta.

Tuomaristo valitsi tällä kertaa monien upeiden ehdokkaiden joukosta kunniamaininnalla palkittavaksi Team Rusoposket rohkeasta ja omaperäisestä ideasta. Joukkue eteni kisamatkan kantaen yhtä joukkueen jäsenistä kantotuolissa itämaisiin asuihin pukeutuneena. Joukkueen ilta vierähtikin herkutellessa, kun Kulttuurikyläyhdistyksen puheenjohtaja Tero Viljasuo palkitsi heidät täytekakulla.

Hedelmäkorin kannattajat matkasivat eläinhahmoina, mukana oli mm. afrikkalais-amerikkalainen jääkarhu ja Pyterlahden sitikani. Joukkueesta löytyi myös kisojen nuorin osallistuja, joka taivalsi matkan vaunuissa nukkuen. Liukkosen Taidesikalan jäsenet olivat pukeutumisessaan täysin yhtenäisiä baskerin reunasta tossujen kärkeen asti ja siveltimet käsissään he ylittivät maalilinjan taiteellisen arvokkaasti baskerit vinossa. Joukkueena kisaillut Lappeenrannan kantakeskustan naiset tekivät suorituksensa kuntoilusarjassa aikataulusyistä. He lahjoittivat ennen starttia härkimen juontajana toimineelle Häyriselle.

Tapahtuma päättyi palkintojenjakoon, jossa kunkin kilpasarjan kolme parasta saivat maitokannut muistoksi kisamatkasta Pasikonpohjan maitolaiturilta Opistonmäen maitolaiturille. Kuntosarjan palkinnot arvottiin ja lisäksi kaikkien osallistujien kesken arvottiin tossuja ja lahjakortteja.
 
Paikalla reinomaista rentoa ja iloista tunnelmaa oli tallentamassa myös Reinokaupan videokuvaaja, jonka kuvaamia tunnelmapaloja löytyy runsaasti YouTubesta (klikkaamalla pääset katsomaan videota)

Aino ja Reino -juoksu, virallinen avaus

Aino ja Reino -juoksun tossutarkastaja

Pyterlahden pukukavalkadi

Aino ja Reino -juoksu, lastensarja

Aino ja Reino -juoksu, Espanjan vahvistus

Raimo Höyry Häyrinen

Höyry-Reinot

Traktorikyydillä juoksun lähtöpaikalle

Mestarijuoksija Väinö Koskela Virolahti

Rajavartioiden piikkimatto

Pirun Pinkit ja Liukkosen Taidesikala

 

Tulokset ovat täällä.

 

Aino ja Reino -maailmanmestarit
(1 440, 4 m) kautta aikojen

 

Kisojen taustamateriaali (lehdistötiedotteet ja säännöt ym.) löytyvät täältä.

 


Pyterlahden Kulttuurikyläyhdistys ry ja
Kisa-osasto

KIITTÄVÄT

kaikkia Aino ja Reino
-maantiejuoksuissa mukana olleita - yhdessä loimme unohtumattoman tapahtuman!

 

Kiitos hyvästä yhteistyöstä

Päivi Kivelä ja Matti Mäkelä

Hannu Heijari

Maria Ihalainen

Kaakkoisrajan Kelkkateam

Kaakon Latu

Kirkonkylän VPK

Leipomoliike Aitolahti Ky

Rajavartiolaitos

S-market Hamina

S-market Virojoki

Suomen Kumitehdas Oy

Suurpää Oy

Vihuri Oy Metropikatukku

Virojoen Ensivaste

Virojoen Leipä

Virolahden kunta

Virolahden Osuuspankki

Virolahden Sampo

Sekä kaikki innokkaat talkoolaiset


 

 

Kuvat
Mika Halonen
Matti Ihalainen
Hellevi Karhula
Leo Karhula
Ritva Kinnunen
Tuula Rantamo
Seppo Rintelä
Timo Rintelä
Minna Savolainen
Sami Silander

 

 

Pyterlahti.net ottaa mielellään vastaan lisää kuvia tapahtumasta. Ne voi lähettää osoitteeseen
leena.j.halonen(AT)gmail.com

Opistonmäelle alkoi kerääntyä yleisöä jo hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkua. Kisakahvila palveli tarjoten maukasta purtavaa.
Hannu Heijari ilahdutti kisayleisöä haitarinsoitolla. Kisajänis oli totuttuun tapaan paikalla jaloissaan kisojen suurimmat tossut, kokoa 48.
Myös Rajavartiolaitos oli esillä tapahtumassa. Näytteillä oli myös vanhoja traktoreita ja mopoja.
Kylän omien talkoolaisten lisäksi lisäapua saatiin jälleen Kirkonkylältä ja Kaakon Ladusta.
Opistonmäen stadion ja tossutarkastaja valmiina kisojen avaukseen.
Lava palkintoineen odottamassa juontajia ja palkittavia. Ensin osallistujat hakivat kilpailunumeron ilmoittautumispisteestä,
jonka jälkeen matka jatkui tossutarkastajan valvovan silmän alle.
Tänä vuonna tossutarkastaja leimasi tarkastetut kisatossut jänisleimalla. Palopäällikkö Kouki oli tällä kertaa kannustusjoukoissa.
Kisajännitys alkoi jo kohota, kun taas osa kilpailijoista viimeisteli valmistautumisensa päiväunilla. Kisa-alueen tossumyymälässä riitti asiakkaita.
Tossu- ja sukkamuotia vuosimallia 2011
Lapsille oli tarjolla kasvomaalausta. Viimeiset strategiapalaverit ennen avausta.  Rataprofiili kiinnosti - viimeinen nousu tunnetaan koko kisan haastavimpana.
Tapahtuman juonsivat Lasse Mäkinen ja Raimo "Höyry" Häyrinen. Haastateltavaksi pääsi mm. kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tero Viljasuo. Paikalla oli myös Reinokaupan videokuvaaja, jonka tallentamia tunnelmakuvia löytyy YouTubesta.
Lappeenrannan kantakeskustan naiset lahjoittivat Häyriselle härkimen.
Ennen varsinaista avausta kisojen suojelija, virolahtelainen kestävyysjuoksija Väinö Koskela ja Raimo "Höyry" Häyrinen söivät virolahtelaista perinneruokaa, hapanvelliä. Samalla heitä muistettiin Reino-tossuin.
Virallisessa avauksessa ensimmäisen puheenvuoron käytti Pyterlahden Kulttuurikyläyhdistyksen puheenjohtaja Tero Viljasuo ja virallisesti kisat avasi itseoikeutetusti Väinö Koskela.
Pyterlahden väkiluku kasvoi kisojen aikana noin kolminkertaiseksi.
Kisajänis kannustamassa junioreita ennen kisaurakkaa. Junior Aino 22-28 -sarja valmiina starttamaan.
Maalisuoralla. Kisajännitys alkoi kohota myös katsomossa ja ennen starttia oli hyvä myös jaloitella hiukan.
Junior Reino 22-28 -sarjan vauhdikasta menoa
Viimeinen kaarre ennen maalia. Melkein maalissa.
Juha Nousiainen ja Timo Kouki kirittämässä Leo Koukia maaliin. Pii Huhtamäki ja Osku Tammi ylittivät maaliviivan yhteistyössä.
Kisaurakka suoritettu! Junior Reino 29-35 -sarja vauhdissa
 
Jos Sinulla on kuvia Junior Reino 29-35 tai Aino 29-35 -sarjoista, niitä otetaan mielellään vastaan (leena.j.halonen(AT)gmail.com)
Pasikonpohjan maitolaituri toimi lähtöpaikkana. Virallisen MM-kisamatkan (1 440,4 m) taivaltaneet pääsivät Pasikonpohjaan traktorikyydillä.
Kisailijat kulkivat traktoreilla, kun taas kisajänis taittoi matkan useampaan kertaan ja mopolla tietenkin.

Lähtöviivalla
Rentoa ja iloista Aino ja Reino -henkeä parhaimmillaan.
Kuntoilusarjalaiset valmistautumassa lähtöön.
Kuntoilusarjalaiset pääsivät ensimmäisenä testaamaan Museotien kuntoa.
Kuntoilusarja liikkeellä, edellään juoksijoista varoittanut traktori.
Kuntoilusarjalaisia saapumassa maaliin.
Kuntoilusarjassa tyyli oli vapaa ja kisareitillä nähtiin mm. tuttuja edellisvuosien Pirun Pimut -joukkueesta ja tyylikkäisiin laseihin pukeutuneet Pirun Pinkit. Myös kisakoirat Aino ja Reino tepastelivat kuntoilusarjan mukana.

Kisajäniksen mopo kulki vielä tässä vaiheessa, kun yksilösarjalaiset olivat valmistautumassa lähtöön - tunnelma lähtöviivalla oli tiivis.
Meno yksilösarjassa oli vauhdikasta.
Virojoen VPK oli mukana turvaamassa juoksijoiden kulkua. Tänäkin vuonna kisajänis oli vauhdittamassa juoksijoiden kulkua
mutta vaikka jänis Marko Harjusen ohittikin, jänis hylättiin mopolla liikkumisen vuoksi.
Nousu Opistonmäelle vaatii veronsa. Kaksinkertainen maailmanmestari ja ME-ajan haltija Marko Harjunen maalissa. Toimitsijat ja juontajana toiminut "Höyry" Häyrinen odottamassa maaliintulijoita.
Yksilösarjoissa nähtiin juoksemassa mm. virallinen tossutarkastaja, Kisa-osaston puheenjohtaja ja Espanjan vahvistus.
Joukkuesarjassa riitti väriä ja oikeaa asennetta.
Joukkueet matkalla.
Pyterlahden Kisan vauhdikasta menoa.
Liukkosen Taidesikala keskittyi taiteelliseen puoleen ja Virolahden apteekki (taustalla) piti joukkueen kasassa nauhan avulla. Kannusjärven Alapään Martat oli varustautuneet kisaan virkatulla peitolla.
Team Rusoposket eteni itämaiseen tapaan. Virojoen päiväkodin Kukkaset ja Mehiläinen etenivät hymyssä suin. Opistonmäellä joukkeita odotellessa oli aikaa tanssivan lehmän väliaikanumeroon.
Pyterlahden Kisa uusi joukkuemestaruuden varmoin ottein.
Virolahden MLL:n paikallisyhdistys oli ottanut mukaan maitokärryllisen arvokasta lastia. Taustalla keltaisissaan Ruonalan Reinokkaat. Virojoen päiväkodin Kukkaset ja Mehiläinen Team Rusoposket
Teknisistä ongelmista kärsinyt kisajänis pääsi lopulta maaliin ja ehti vastaanottamaan joukkueita, maalissa Team Ylä-Kotola.
Virolahden Naisvoimistelijat ry ja Höyry Häyrisen yllyttämänä tehty kuperkeikka. Kirkonseudun Marttojen joukkue lähestyy maalisuoraa... Kirkonseudun Martat maalissa sijalla 4.
Joukkue heti haastattelussa YouTubeen Kirkonseudun Martat (vas. Tuija, Mari, Anne, Jaana, Sini) Kisajänis lähti viemään mopoa korjattavaksi.
Maalissa Kannusjärven Alapään Martat, Virojoen päiväkoti ja Realia-isännöinti.


 
Kannusjärven Alapään Pikkumartat peittosivat isommat martat vajaan minuutin erolla. Team Rusoposket
Hedelmäkorin kannattajat Höyry Häyrinen vaati tarkastaa Virolahden apteekin varusteena olleen Spiritus fortis -kanisterin.
Liukkosen Taidesikala -joukkueen juuret löytyvät Pyterlahdesta. Junior Aino 22-28 -palkittavat
Junior Aino 29-35 -sarjassa palkintoa noutamassa hopeaa ottanut Kristiina Harjunen. Junior Reino 22-28 -sarjan voittaja ja hopeamitalisti palkittavana Junior Reino 29-35 -sarjan kakkonen ja kolmonen palkintopallina toimineella traktorinkärryllä.
Virallisen MM-kisamatkan Aino-sarjassa oli kaksi osallistujaa: voiton korjasi Essi Hietula ja toiseksi sijoittui Miia Toikka. Reino 36-39 -sarjassa Lasse Mäkinen (kesk.) uusi mestaruutensa, toisena Miika Silander (vas.) ja kolmanneksi kiri Marko Muurikka (oik.). Reino 40-43 -sarjan kärkikolmikko Marko Harjunen (kesk.), Jarmo Tulkki (vas.) ja Timo Arpiainen (oik.)
Reino 44-> sarjan voitto meni Jyväskylään Heikki Vallaselle. Joukkuesarjan voitto jäi kotikylään ja tuuletukset olivat sen mukaiset.
Joukkuesarjassa toiseksi sijoittui Team Ylä-Kotola ja kolmanneksi Virolahden Naisvoimistelijat ry. Team Rusoposket saivat tuomaristolta kunniamaininnan omaperäisestä ja rohkeasta ideasta.  
   
etusivu | ajankohtaista | Pyterlahti-info | uutisia | kylätoimintaa | Aino & Reino | palveluhakemisto | matkailukohteita | luonto | historiaa | tekijän terveiset | tapahtuma-arkisto | vieraskirja | sivukartta | sivujen toteutus |