HEINÄKUUN 2010
UUTISIA
 
Uudet jutut löydät täältä

Takaisin arkistoon pääset täältä

   
Nurmiosuudet ratkaisivat Pyterlahden petanque-mestaruuden

Pyterlahden kylän perinteiset petanque-mestaruuskilpailut saavuttivat jälleen suuren suosion, kun yhteensä 13 kaksihenkistä joukkuetta otti mittaa toisistaan Museon pihapiirissä. Järjestyksessään seitsemännet petanque-mestaruuskisat käytiin lauantaina 3.7.2010 sään suosiessa.

Kisojen avaus pidettiin Museotien puoleisella pihalla, jossa järjestettiin samalla patsaan paljastustilaisuus. Pyterlahti valittiin vuonna 2003 Virolahden vuoden kyläksi, minkä muistoksi kylä sai tammen. Tammi istutettiin Museon puistoon ja nyt puun viereen saatiin muistomerkki kertomaan tammen taustasta myös jälkipolville. Patsaan on valmistanut pyterlahtelainen henkilö Pyterlahden omasta kivestä, pyterliitistä ja sen paljastivat yhteistyössä Kyläyhdistyksen ja Kisa-osaston puheenjohtajat Tero Viljasuo ja Lasse Mäkinen.

Varsinaiset petanque-kisat alkoivat alkusarjapeleillä neljässä eri lohkossa. Kamppailuja käytiin eri puolella Museon maastoa ja mittauksiakin tarvittiin, jotta kustakin lohkosta ratkottiin yksi pari loppukilpailuun. Kisat kestivätkin kaikkinensa liki neljä tuntia. Ennen loppukilpailua Kisa-osasto virkisti finalisteja ja kannustusjoukkoja pullakahveilla ja mehulla.

Finaalissa pari Juha Mäkinen & Tero Viljasuo osoitti lopulta vahvuutensa ja käänsivät finaalikamppailun voitokseen. Pyterlahti.netin luotettavista lähteistä saaman tiedon mukaan voiton avaimet löytyivät tällä kertaa nurmiosuuksilta - vuoden 2009 mestarit Markkula ja Rintelä eivät pystyneet vastaamaan nurmiosuuksilla ja mestaruus ratkesi lopulta Mäkisen ja Viljasuon eduksi. Uudet mestarit saivat pokaalinsa Museon portailla järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa ja pääsivät juhlistamaan voittoaan suuren maailman tyyliin.

Finaali
1. Juha Mäkinen ja Tero Viljasuo
2. Aki Hämäläinen ja Minna Tyllilä
3. Jari Markkula ja Seppo Rintelä
4. Arja Rintelä ja Pekka Rintelä
 
Mukana myös
(sijoitus alkulohkojen pisteiden perusteella)
5. Eija Savolainen ja Heikki Savolainen
6. Kai Ihalainen ja Susanna Siekkeli
7. Jukka Iivari ja Teemu Iivari
8. Jaana Sara ja Piia Viljasuo
9. Maria Ihalainen ja Teppo Iivari
9. Lasse Mäkinen ja Jarmo Peltola
11. Milla Toikka ja Wilma Viljasuo
12. Erkka Mäkinen ja Juho Suurpää
12. Sanna Salopaasi ja Jenni Viljasuo
   

Pistesijoille sijoittuneille pareille oli tarjolla myös cup-pisteitä. Päivitetyt cup-tilanteet:

Äijä Cup
Lady Cup
Lasten Cup

 

päivitetty 5.7.2010 klo 23.30

Kisojen avauksen yhteydessä Kyläyhdistyksen ja Kisa-osaston puheenjohtajat Tero Viljasuo ja Lasse Mäkinen paljastivat pyterlahtelaista alkuperää olevan Virolahden vuoden kylä 2003
-muistomerkin.
Patsas kertoo Museon puistossa olevan tammen taustaa - puu saatiin muistoksi vuoden kylä 2003 -tittelistä. Petanque-mestaruuskisat keräsivät jälleen suuren määrän osallistujia ja katsojia.
Kisapäivä oli erittäin tiivis ja kentällä nähtiin monenlaisia heittotyylejä.
Mestarit vaihtuivat ja voittopokaalin korjasivat Juha Mäkinen ja Tero Viljasuo, jotka palkintojenjaon aikana pääsivät noudattamaan formulamaailmasta tuttuja tuuletuskuvioita...

 

PYTERLAHDEN
PETANQUE-MESTARIT
2004   Juha Mäkinen & Anne Rintelä
2005   Pekka Rintelä & Hannu Salopaasi
2006   Eija Savolainen & Heikki Savolainen
2007   Erkka Mäkinen & Lasse Mäkinen
2008   Jari Markkula & Seppo Rintelä
2009   Jari Markkula & Seppo Rintelä
2010   Juha Mäkinen & Tero Viljasuo

Kuvat
Leo Karhula
Timo Rintelä
Seppo Rintelä
 

El Reinos moporetkellä maalaishuutokaupassa

Pyterlahden mopokerho retkeili kesän kunniaksi 4.7.2010 Klamilassa. Lisää retkestä löytyy mopokerhon omilta uutissivuilta, täältä.

päivitetty 31.10.2010 klo 14.30
 

   
Kaahari jyräsi Opistonmäen maitolaiturin ja pakeni paikalta

Pyterlahdessa herättiin keskiviikkona 7.7.2010 klo 05.15 rysähdykseen, kun toistaiseksi tuntematon kaahari törmäsi autollaan Opistonmäen maitolaituriin tuhoten sen alaosan miltei täysin. Virojoen suunnasta tulleella vaalealla ajoneuvolla on täytynyt olla silmittömästi ylinopeutta, sillä voimakkaasta törmäyksestä kertovat maitolaiturin irronnut alaosa sekä lukuisat puu- ja autonosat. Myös paikalta löytyneet renkaanjäljet kertovat omaa kieltään järjettömästä ajotavasta. Kaaharilla on ollut myös yhtä kova kiire poistua paikalta - autosta ja tekijästä on jäänyt jäljelle vain lukuisia autonosia ja isot kiihdytysjäljet.

Pyterlahden Opistonmäen maitolaituri on arvokas niin kulttuurihistoriallisesti kuin yhteisön kannalta. Maitolaituri on ilahduttanut Museotien historiallisessa maisemassa jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien ja sen ympäristössä on järjestetty lukuisia tapahtumia, joista merkittävimpinä Evakkovaellus sekä Aino ja Reino -maantiejuoksut. Pyterlahden Kulttuurikyläyhdistys ry:n omistama maitolaituri on toiminut myös tärkeänä maamerkkinä ja levähdyspaikkana - yhtä monimuotoisessa käytössä kuin maitolaiturit aikoinaan olivat.

Aino ja Reino -maantiejuoksut järjestetään 14.8.2010 eli noin kuukauden kuluttua. Pyterlahden Kulttuurikyläyhdistys ry aikookin kunnostaa maitolaiturin mahdollisimman pian. Kunnostus aloitettiin jo tuhotyöpäivän iltana, jolloin kyläläiset kokoontuivat nostamaan kumollaan olleen laiturin odottamaan alaosan kunnostusta. Kylässä ollaan järkyttyneitä tapahtuneesta - Pyterlahden mittakaavassa maitolaiturin romuttaminen on samassa mittakaavassa WTC-iskun kanssa, kuten eräs kyläläinen osuvasti totesi. Pyterlahden Kulttuurikyläyhdistys ry on asiasta harmissaan ja puheenjohtaja Tero Viljasuo totesikin, että kesällä kylällä olisi muitakin kiireitä, kun käydä kunnostamaan järjettömän kaahauksen seurauksena syntyneitä vahinkoja. Kyläyhdistys on tehnyt asiasta rikosilmoituksen ja Haminan poliisi tutkii asiaa liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Haminan poliisi pyytääkin tapahtumasta tai muutoin siitä tietäviä ottamaan yhteyttä Haminan poliisiin virka-aikana.

Tapahtuma on ylittänyt uutiskynnyksen laajalti. Kymenlaakson Radio uutisoi tapahtumasta heti tuoreeltaan ja Kymen Sanomat oli keskiviikkoiltana kuvaamassa korjaustöiden ensimmäistä vaihetta. Myös Tampereen seudulla ilmestyvä Aamulehti kertoi asiasta internet-sivuillaan (pääset lukemaan juttua tästä). Haminan poliisilaitoksen tiedote löytyy puolestaan täältä.

 

 

 

 

 

päivitetty 8.7.2010 klo 00.10

Kaaharin jäljet puhuvat karua kieltään...
Jäljelle jäi kasa autonosia, rikkinäinen maitolaituri ja kiihdytysjäljet.
Pyterlahtelaiset tarttuivat heti toimeen ja kunnostustyöt aloitettiin heti tuhotyöpäivän iltana.
Kylässä ollaan tyrmistyneitä, mutta luvataan, että laituri saadaan kuntoon ennen Aino ja Reino -maantiejuoksuja.

Kuvat
Hellevi Karhula
Leena Rintelä
Seppo Rintelä
Timo Rintelä
Tero Viljasuo

Kommentti     
                                                                                 Leena Rintelä

Keskiviikkoaamuna puhelin pirisi kahteen kertaan peräjälkeen, kun minulle kerrottiin maitolaiturin vahingoista. Reaktioni oli varmaan melko lailla samanlainen kuin muidenkin kyläläisten - ensin luulin, että kyse on vain pienestä vahingosta, mutta kun näin laiturin, niin huokaushan siinä pääsi. Opistonmäen maitolaituri on liki kymmenvuotisen historiansa aikana selvinnyt ilman suurempia ilkivallantekoja, mutta nyt rysähti sitten kunnolla. Tekijä, joka pakeni paikalta, jätti selvitys- ja korjaustyöt talkoolaisten harteille.

Maitolaituri on aina ollut Pyterlahdessa merkittävä paikka ja se oli nähtävillä konkreettisesti myös nyt: tieto laiturille koituneesta vahingosta kiiri nopeasti kyläläiseltä toiselle ja Opistonmäellä riitti väkeä pitkin päivää ihmettelemässä tuhoja. Myös korjaustoimiin ryhdyttiin nopeasti ja jo keskiviikkoiltana Opistonmäki oli täynnä talkoolaisia - laituri keräsi taas kylän väen yhteen ja kaikilla oli mielessään yhteinen tavoite - saada laiturista entistä ehompi ennen tulevia Aino ja Reino -maantiejuoksuja. Mutta tarvitaan laituria muutenkin kuin osaksi tapahtumia - se on myös osa kylää.
 

 
Maitolaituri entistä ehommassa kuosissa  
Kaaharin tuhoaman maitolaiturin äärellä ei kauaa nokka tuhissut, kun Pyterlahdessa pistettiin tuulemaan. Korjaustyöt aloitettiin jo tuhotyöpäivän iltana ja vajaa viikko törmäyksestä laituri seisoo jo entisellä paikallaan, tosin entistä ehompana.

Kuvat Tero Viljasuo

 
   
päivitetty 13.7.2010 klo 23.00
   
Uudet ME-ajat palkitaan tossuilla Aino ja Reino -maantiejuoksuissa
Neljänsissä Aino ja Reino -maantiejuoksuissa kilpasarjoissa kisaavat saavat lisäbonuksen, kun uusista ME-ajoista luvataan palkinnoksi vapaavalintaiset Aino- tai Reino-tossut. Ainakaan toistaiseksi tämä lupaus ei ole näyttänyt vaikuttavan harjoittelijoiden määrään, sillä Museotiellä ei ole nähty Aino- tai Reino-tossuisten juoksijoiden ryntäystä - liekö helteillä vaikutusta asiaan. Myöskään hallitsevat maailmanennätysaikojen haltijat eivät ole antaneet haastatteluja julkisuuteen. Elokuussa Opistonmäellä onkin odotettavissa jännittävä kisalauantai.
   
päivitetty 13.7.2010 klo 0.58
   
Reino-äänestysaikaa jäljellä enää päivä - joukolla äänestämään Pyterlahti voittoon!
Toisin kuin Pyterlahti.netissä on aiemmin kerrottu, Vuoden Reinoin teko -äänestys päättyy jo 14.7.2010 eikä Reinonpäivänä.

Reinonpäivänä 16.7. tosin tapahtuu, kun tulokset julkistetaan. Pyterlahti.net ilmoittaa tuloksista heti tuoreeltaan, kun ne käsiinsä saa... Nyt joukolla äänestämään vielä ennen äänestysajan päättymistä - äänestäähän voi useamman kerran.

Äänestämään pääsee klikkaamalla kuvasta tai tästä

   
päivitetty 13.7.2010 klo 0.31
   
Kiitos äänestäjille ja onnea Mopomoguli El Reinolle!

Vuoden Reinoin teko -äänestys päättyi 14.7. ja tulokset julkistettiin Reinonpäivänä 16.7.2010 Tampereella järjestetyssä tilaisuudessa. Myös Pyterlahden edustajat olivat paikalla kuuntelemassa tuloksia ja nauttimassa monipuolisesta ohjelmasta. Reinoimmaksi teoksi julistettiin lokakuun ehdokas Mopomoguli El Reino, eli posetiivari Markku Savijärvi, joka kerää varoja sydänlapsille. Pyterlahden edustajat onnittelevat lämpimästi voittajaa ja toteavat, että voitto meni oikeaan osoitteeseen.

Suuri kiitos kuuluu myös Pyterlahtea äänestäneille - vaikkei kärkikolmikkoon ollut asiaa, saivat Aino ja Reino -maantiejuoksut runsaasti näkyvyyttä. Vielä ei tiedetä, suosiko arpaonni Aino- tai Reino-mopon muodossa Pyterlahtea - ainakaan toistaiseksi kylänraitilla ei ole nähty arpajaisvoittona olleita mopoja.

Lisää kuvia ja tunnelmia äänestystuloksen julkistustilaisuudesta päivitystauon (17.7. - 9.8.2010) ja Aino ja Reino -maantiejuoksujen jälkeen elokuun loppupuolella.

Tampereella päästiin maistamaan Reino-leivosta ja ihailemaan arvonnan palkintona olevaa Reino-mopoa.
Mitro Repo ja El Reinos -miehet

Kuvat
Seppo Rintelä


päivitetty 16.7.2010 klo 23.43
 
Pyterlahti.net päivitystauolla 17.7. - 9.8.2010 välisenä aikana

Pyterlahti.net ei päivity 17.7. - 9.8.2010 välisenä aikana päivittäjän hääloman vuoksi. Tauon jälkeen päivitykset aloitetaan ajankohtaisimmista asioista, eli Aino ja Reino -maantiejuoksuista.
Elokuun mittaan päivitetään heinäkuun muut uutiset ja Pyterlahti Cupin tilanne.

Vieraskirja toimii päivitystauon aikana normaalisti ja reaaliaikaisesti.

päivitetty 16.7.2010 klo 23.48

 
Pyterlahti esillä Kotiseutuforumissa
Virolahti Seura ry juhlisti 60-vuotiasta historiaansa järjestämällä Virolahti-viikolla Kotiseutufoorumin, jossa oli mahdollisuus muun muassa kuulla kotiseututyöhön liittyviä luentoja ja tutustua paikallisiin yhdistyksiin. Pyterlahden Kulttuurikyläyhdistys ry:llä oli myös oma infopisteensä koulukeskuksen salissa järjestetyssä foorumissa. Infopisteellä kylätoimintaa esiteltiin kuvin ja lisäksi kylän tapahtumista kertova filmi pyöri Kino Virolahti -esityspisteessä.

Lisäksi Pyterlahden Kulttuurikyläyhdistys ry palkittiin Virolahti Seuran standaarilla, jonka vastaanotti kyläyhdistyksen puheenjohtaja Tero Viljasuo.

Kuva
Seppo Rintelä


päivitetty 12.9.2010 klo 14.35
 
Vierailulla Virojoella Virolahti-viikon kunniaksi
Virolahti-viikon lauantaina 17.7.2010 Virojoella järjestettiin Virolahti Seuran Kotiseutufoorumi, hapanvellimarkkinat ja Rajamaraton. Vilkkaan tapahtumalauantain kunniaksi myös Pyterlahdesta tehtiin vierailu naapurikylään perinteitä kunnioittaen.

Pyterlahti.netin saamien tietojen mukaan kyseessä oli tarinoitu tilanne siitä, kun "talollinen Antti Ihalainen vei kyydissään kesälomalle saapuneen Ameriikan serkun kylille".
päivitetty 12.9.2010 klo 23.18
 
Rantaillassa kovia tuloksia ja etelän joukkueen juhlaa
Perinteistä rantailtaa vietettiin Santaniemessä torstaina 22.7.2010. Kesäisen lämmin sää suosi tapahtumaa ja paikalla olikin runsaasti kyläläisiä, kesäasukkaita ja kylästä muuttaneita. Perinteiset lajit, saappaan- ja tikanheitto olivat tärkeä osa illan ohjelmaa jutustelun ja kahvittelun lomassa. Aimo Rautjärvi ilahdutti soittamalla hanurilla kesäistä musiikkia. Etelän ja pohjoisen välinen kamppailu oli tällä kertaa siirretty maalle köydenvetokisaksi, jonka etelän joukkue vei ylivoimaisesti. Etelän joukkueessa köyttä kiskoivat Marjaana Hellä, Kai Ihalainen, Marko Iivari, Antti Nisula ja Sari Nisula ja pohjoispuolen puolta yrittivät pitää Juha Mäkinen, Lasse Mäkinen, Taru Nurminen, Jarmo Peltola ja Taru Savolainen.

 Kylän eteläinen puoli (Suitinojasta katsottuna) jatkoi näin ollen edellisvoiden menestyksekästä taivaltaan - liekö kylän voimasuhteet muuttuneet pysyvästi monen vuoden pohjoispuoliskon hallinnan jälkeen? Etelän joukkueen mestaruuden uusimisen ohella historiankirjoihin päätyi tikkakisan kokonaistuloksessa voiton napannut Outi Rahkonen, joka pokkasi kiertopalkinnon ensimmäisenä naisena kautta aikain.

TULOKSET

TIKANHEITTO, MIEHET
1. Lasse Mäkinen 85 pistettä
2. Markku Muurikka 37 pistettä
3. Juho Suurpää 34 pistettä

Sijoitus alkukarsinnan mukaan:
4. Jarmo Peltola
5. Eemeli Mässeli
6. Erkka Mäkinen
 
TIKANHEITTO, NAISET
1. Outi Rahkonen 99 pistettä
2. Piia Viljasuo 94 pistettä
3. Päivi Kivelä 35 pistettä

Sijoitus alkukarsinnan mukaan:
4. Eija Savolainen
 
SAAPPAANHEITTO, MIEHET
1. Marko Iivari 26,10 m
2. Lasse Mäkinen 23,10 m
3. Jorma Alpia 22,60 m
4. Juho Suurpää 22,50 m
5. Kai Ihalainen 21,10 m
6. Jarmo Peltola 20,20 m
7. Antti Nisula 20,10 m
8. Erkka Mäkinen 19,60 m
9. Kai Haikka 18,70 m
10. Eemeli Mässeli 17,40 m
11. Tero Viljasuo 17,20 m
12. Matti Ihalainen 16,60 m
13. Heikki Koso 16,30 m
13. Juha Mäkinen 16,30 m
15. Markku Muurikka 16,10 m
15. Veijo Vapalahti 16,10 m
17. Pentti Kouhia 14,40 m
18. Teppo Iivari 11,90 m
19. Timo Peltola 11,20 m
20. Raimo Kankala 10,30 m
SAAPPAANHEITTO, NAISET
1. Marjaana Hellä 15,40 m
2. Eija Savolainen 15,10 m
3. Kati Pärtty 14,50 m
4. Susanna Siekkeli 14,10 m
5. Riitta Nyman 13,00 m
6. Piia Viljasuo 12,90 m
6. Hannele Koskinen 12,90 m
8. Eija Värri  12,10 m
9. Sari Nisula 12,00 m
10. Outi Rahkonen 10,60 m
11. Hannele Peltola 7,80 m
12. Päivi Kivelä 6,50 m
13. Pirjo Hämäläinen 6,40 m
     

 

   
SAAPPAANHEITTO, LAPSET
1. Roni Moisio 19,20 m
2. Jere Iivari 13,10 m
3. Taru Savolainen 10,70 m
4. Akseli Mässeli 10,20 m
5. Valtteri Jääskeläinen 9,40 m
6. Lilli Taari 9,10 m
7. Kristiina Harjunen 6,90 m
8. Arttu Taari 6,30 m
9. Lassi Pärtty 5,10 m
10. Topias Rinne 5,00 m
11. Elmeri Jääskeläinen 3,40 m
12. Anni Pärtty 1,10 m
       
TIKANHEITTO, LAPSET
1. Teemu Iivari 79 pistettä
2. Taru Savolainen 59 pistettä
3. Valtteri Jääskeläinen 34 pistettä

Sijoitus alkukarsinnan mukaan:
4. Topias Rinne
5. Akseli Mässeli
6. Wilma Viljasuo

 

 

   
Rantaillan lajit kartuttivat myös Pyterlahti Cup -pisteitä, jotka löytyvät:
Äijä Cup
Lady Cup
Lasten Cup

päivitetty 12.9.2010 klo 19.31
 

Onkikisoissa kala söi kiitettävästi
Kisa-osaston järjestämät onkikisat käytiin Santaniemessä 27.7.2010. Kalan voidaan sanoa syöneen kohtalaisesti, sillä kaikki kisaan osallistuneet saivat vähintään yhden kalan. Komeimman saaliin korjasi voiton ohella itselleen Timo Mäkelä 16 kalalla.
 
Onkikisojen osallistujat valitsivat kalapaikkansa vapaasti ja kala söi kiitettävästi.
 

Kuvat
Seppo Rintelä

Kappalemäärältään suurimman kalansaaliin saaneen Timo Mäkelän onkeen tarttui myös pienempiä kaloja...

TULOKSET
 

MIEHET
1. Timo Mäkelä 16 kalaa
2. Jarmo Peltola 13 kalaa
3. Arto Iivari 12 kalaa
4. Erkka Mäkinen 12 kalaa
5. Heikki Savolainen 8 kalaa
6. Lasse Mäkinen 7 kalaa
7. Tero Viljasuo 6 kalaa
8. Kai Ihalainen 5 kalaa
9. Tapio Mäkinen 3 kalaa
10. Esa Mässeli 2 kalaa
11. Matti Ihalainen 1 kala
kilpailun
ulkopuolella
Alf Elmgren 10 kalaa
NAISET
1. Eija Savolainen 3 kalaa
     
LAPSET
1. Teemu Iivari 9 kalaa
2. Juho Mäkelä 8 kalaa
3. Akseli Mässeli 7 kalaa
4. Lassi Pärtty 3 kalaa

 


päivitetty 14.9.2010 klo 21.03
 
     
etusivu | ajankohtaista | Pyterlahti-info | uutisia | kylätoimintaa | Aino & Reino | palveluhakemisto | matkailukohteita | luonto | historiaa | tekijän terveiset | tapahtuma-arkisto | vieraskirja | sivukartta | sivujen toteutus |