JOULUKUUN 2008
UUTISIA
 
Uudet jutut löydät täältä

Takaisin arkistoon pääset täältä


Pyterlahti.netin 10 000. kävijä löytyi Pihlajasta

Sunnuntaina 30.11.2008 ylittyi Pyterlahti.netissä 10 000 käynnin raja. 10 000. kävijä sivuilla oli Pihlajassa asuva Marita Haaja, joka kertoo käyvänsä sivuilla usein. Pyterlahden Kulttuurikyläyhdistys onnitteli Haajaa antamalla Pyterlahti-paidan.

päivitetty 4.12.2008 klo 17.12


Jouluvalmistelut täydessä käynnissä
Myös Pyterlahdessa jouluvalmistelut ovat käynnistyneet.

Kuusen pystytystä ja valojen laittoa kuvasivat
Hellevi Karhula ja Tero Viljasuo.

 

päivitetty 8.12.2008 klo 9.19


Itsenäisyyspäivä aloitettiin juhlavin menoin
Itsenäisyyspäivän aamuna suoritettiin
Museonmäellä perinteinen lipunnosto.
Lipunnoston suorittivat
Tero Viljasuo ja Pekka Rintelä.

Kuvat
Hellevi Karhula
Seppo Rintelä
Tero Viljasuo


päivitetty 8.12.2008 klo 9.38


Puurojuhlassa sytytettiin kylän jouluvalot ja kerrottiin lahjatoiveita
Lauantaina 6.12.2008 vietettiin Museolla kylän perinteistä puurojuhlaa. Jouluisen hämärästä tunnelmasta oli saapunut nauttimaan runsaasti kylän väkeä.

Aluksi kokoonnuttiin kuusen luokse ja sytytettiin kylän jouluvalot. Pastori Matti Astola luki valonjulistuksen ja yhteislauluna laulettiin Joulupuu on rakennettu.

 Tämän jälkeen siirryttiin sisätiloihin, jossa oli tarjolla herkullista puuroa. Kylän lapset ja nuoret vastasivat näytelmästä, jossa Korvatunturilla pohdittiin ilmastonmuutosta. Illan odotetuin vieras taisi kuitenkin olla joulupukki, jolle laulettiin ja esitettiin tärkeimpiä lahjatoiveita. Olipa joulupukilla mukanaan myös säkillinen pikkulahjoja, jotka runsaslukuinen lapsijoukko otti mielellään vastaan helpottamaan joulun odotuksen tuomaa jännitystä.

Kuvat
Pekka Rintelä
Seppo Rintelä
Tero Viljasuo

päivitetty 8.12.2008 klo 9.45

Tapahtuma aloitettiin Museon puistoalueella, jossa pastori Matti Astola luki valonjulistuksen ja kylän kuuseen sytytettiin jouluvalot.
Kylän naiset tarjoilivat herkullista puuroa, joka sai suuren suosion.
Paikalla oli runsaasti kyläläisiä. Hauskassa joulunäytelmässä Korvatunturilla riitti vilskettä.
Illan odotetuin vieras joulupukki toi terveisiä ja pieniä lahjapaketteja Korvatunturilta. Joulupukkia ilahdutettiin lauluin ja lahjatoivein.

Annille ensimmäiset Aino-tossut
Ensimmäisten Aino ja Reino -maantiejuoksujen jälkeen on haluttu ylläpitää kylän hyvää menestystä ja panostettu juniorityöhön. Näin ollen kaikki kylässä ensimmäisten Aino ja Reino -maantiejuoksujen jälkeen syntyneet vauvat saavat Aino- tai Reino-tossut. Ennen joulukuuta 2008 oli lahjoitettu yhdet Reino-tossut.

Ensimmäiset kyläyhdistyksen ja Kisa-osaston lahjoittamat Aino-tossut luovutettiin sunnuntaina 14.12.2008 Pärtyn perheen Anni-tytölle.

 

Kuvat
Tero Viljasuo

 

päivitetty 15.12.2008 klo 14.43

Tossut luovutti Kisa-osaston puheenjohtaja Lasse Mäkinen
Luovutustilaisuuden jälkeen saatiin nauttia Lassi-isoveljen ja Lassen konsertista. Konserttitaltiointi esitetään vuodenvaihteen tienoilla.
Valaistu joulupolku johdatti joulupukin luokse

Lauantaina 13.12.2008 Pyterlahdessa virittäydyttiin joulutunnelmaan joulupolkutapahtuman merkeissä. Illan hämärtyessä museon puistoalueelle syttyivät lukuisat lyhdyt, jotka valaisivat tietä joulupukin luokse.

Museon pihalla museotonttu vastaanotti tulijat ja johdatti heidät reitille. Ensimmäisenä joulupolulla kulkijat saapuivat ison kuusen alle, jossa sai osallistua yhteislauluun ja nauttia laulusta ja kitaransoitosta. Toisen ison kuusen alla pidettiin tonttukoulua, jossa harjoiteltiin tänä vuonna muun muassa paketintunnistustaitoja.

Vaikka lumi puuttui tänä vuonna lähes kokonaan, oli puistoalueella kuitenkin jotakin yllättävää - iso lumiukko ilahdutti joulupolulla kulkijoita. Myös jättimäinen jänis yllätti ja ilahdutti matkan varrella. Jänis oli pukeutunut tapahtumaan asiannmukaisesti: päässään pupulla oli tonttuhattu ja käpälissään Reino-tossut.
Lisäksi pieniä tonttuja vilisti edes takaisin - ainoastaan kulkusten kilahdukset ja punaisten nuttujen vilahdukset kertoivat tonttujen olevan liikkellä.

Matkalla pukin luokse oli mahdollista kurkistaa kellaritontun kotiin; tänäkään vuonna kellaritontusta ei näkynyt jälkeäkään, vaikka joulumusiikki soikin kellarissa - mihin lie lähtenyt piiloon?
Saunalla tontut olivat puolestaan ahkerassa työnteossa. Kyllä joulusaunojien kelpaa, kun kuuraus ja saunanpesu jatkui koko tapahtuman ajan!

Pukin mökillä tulijat vastaanotti Toivo-tonttu, joka piti huolta, että pukin mökkiin mentiin hyvässä järjestyksessä. Muori puuhasteli keittiössä tarjoten karkkia ja ehtien välillä jopa neulomaan. Pukki puolestaan istuskeli kiikkustuolissa kuunnellen lahjatoiveita ja erilaisia esityksiä.

Lisäksi tapahtuman aikana oli tarjolla makkaraa, jota oli mahdollista syödä ulkona olleessa kodassa. Sisällä kylän tiloissa puolestaan oli tilaisuus koristella pipareita ja nautiskella tortuista, kahvista ja mehusta.

 

Kuvat
Hellevi Karhula
Leo Karhula

päivitetty 16.12.2008 klo 12.18

Joulupolun talkoolaiset toivottavat kaikille
Hyvää ja Rauhallista Joulua sekä Onnellista Uutta Vuotta 2009!
Museotonttu ohjasi joulupolulle. Jäniksellä oli paljon ihailijoita. Museon puistoaluella oli liikkeellä paljon myös pieniä tonttuja.
Laulupisteellä oli mahdollisuus osallistua yhteislauluun ja nauttia jouluisesta musiikista. Tonttukoulussa riitti vilinää ja vilskettä.
Puistoalueelta lyhtyjen reunustamalta reitiltä löytyi jotakin yllättävää... Kodassa oli mahdollista nauttia makkarasta. Kellaritonttu ei ollut tänäkään vuonna paikalla...
Saunatonttu Kaukolla riitti puuhaa saunan pesussa. Myös saunatupa oli moitteettomassa kunnossa. Lyhdyt johdattivat pukin mökille...
Vartijatonttu Toivo huolehti järjestyksen säilymisestä Pukilla ja muorilla oli hetki aikaa istahtaa ennen lapsien saapumista. Joulupukilla oli aikaa kuunnella lahjatoiveita ja nauttia erilaisista esityksistä.
Muorin tarjoamien karkkien lisäksi joulupolulla oli mahdollista nauttia tortuista ja kahvista. Sisätiloissa sai koristella pipareita omien toiveiden mukaan.

Kansakoulupaita kiitokseksi
Haminan kihlakunnan poliisilaitoksen Virojoen palvelupiste sulki ovensa joulukuun puolivälissä. Pyterlahden kulttuurikyläyhdistys muisti toimistosihteeri Virpi Nokkaa kansakoulupaidalla kiitokseksi avusta, jota on  tarvittu eri tapahtumiin liittyvissä lupa-asioissa.

päivitetty 7.1.2009 klo 12.28Joulunajan tapahtumat noudattivat perinteistä kaavaa

Joulun pyhien aikana perinteet olivat kunniassa Pyterlahdessa. Jouluaattona joulurauhan julistuksen jälkeen syttyivät joulukynttilät Museotien varteen ja myös joulupukki oli liikkeellä maitolaitureiden tuntumassa. Uudenvuodenaattoa juhlistettiin muistelemalla kulunutta vuotta TV SR:n tarjoaman vuosikatsauksen myötä.

Kuvat
Leo Karhula
TV SR

päivitetty 8.1.2009 klo 9.56
 

etusivu | ajankohtaista | Pyterlahti-info | uutisia | kylätoimintaa | Aino & Reino | palveluhakemisto | matkailukohteita | luonto | historiaa | tekijän terveiset | tapahtuma-arkisto | vieraskirja | sivukartta | sivujen toteutus |