JOULUKUUN 2009
UUTISIA
 
Uudet jutut löydät täältä

Takaisin arkistoon pääset täältä


Joulun aika alkoi puurojuhlan merkeissä
 
Lauantaina 5.12.2009 Museolla vietettiin perinteistä puurojuhlaa. Ensin runsaslukuinen puurojuhlaväki kokoontui kuusen ympärille valmiina seuraamaan kylän kuusen jouluvalojen sytyttämistä. Rauhallista joulunodotuksen herkkää tunnelmaa täydensivät Virojoelta asti Museonmäelle kuuluneet ehtookellot. Vt. kappalainen Matti Astola puhui kuusen äärellä joulun merkityksestä. Puheensa lopuksi hän luki perinteeksi muodostuneen valon julistuksen, jonka jälkeen kylän joulukuuseen syttyivät jouluvalot. Kuusella nautittiin myös Matti Mäkelän, Jaakko Rahkosen ja Seppo Rintelän muodostaman trion ensiesiintymisestä. Sydämeeni joulun teen -kappaleen säestyksestä vastasi Hanna-Mari Rahkonen.

Sisätiloissa täytettiin vatsoja ensin herkullisella puurolla, minkä jälkeen puurojuhlaväkeä ilahdutti kylän lapsien ja nuorien valmistama joulunäytelmä. Näytelmässä päästiin vierailemaan eri aikojen joulutunnelmissa aikakoneen avulla. Lisäksi nähtiin dramaattisia käänteitä, kun näytelmän joulupukki kaatui säikähdyksestä lattialle joululahjanarun loputtua. Kaikki kuitenkin kääntyi parhain päin ja esitys palkittiin runsain aplodein.

Joulutunnelmaan virittäydyttiin laulamalla yhdessä joululauluja, jotta joulupukki kuulisi, missä olisi kilttejä lapsia ja aikuisia. Ja joulupukkihan kuuli - tosin meinasi ensin tulla sisään väärältä puolelta taloa. Ikkunoita kopisteltuaan joulupukki kuitenkin löysi oikealle ovelle. Joulupukki sai nauttia yhteislaulusta ja kyläläisten kiltteys palkittiin pikku paketein.

päivitetty 9.12.2009 klo 21.10

Kuusella trio Matti Mäkelä, Jaakko Rahkonen ja Seppo Rintelä säestäjänään Hanna-Mari Rahkonen esitti laulun Sydämeeni joulun teen. Kylän lasten ja nuorten valmistama näytelmä ilahdutti puurojuhlaväkeä.
Puuron, kahvin ja torttujen ohella oli aikaa myös jutusteluun ja yhteislauluihin. Joulupukin saapuessa jännitys oli käsin kosketeltavissa.
Joulupukille kerrottiin myös viime hetken lahjatoiveita ja varmistettiin, että hän osaa varmasti jouluaattona tulla oikeaan paikkaan.

Kuvat
Pekka Rintelä
Piia Viljasuo
Tero Viljasuo


Itsenäisyyspäivän lipunnosto edustaa kylän uudempia perinteitä
 
Pyterlahden joulukuun tapahtumista löytyy jokaiselle jotakin. Lauantaina 5.12.2009 kylän jouluvalot sytytettiin perinteisin menoin ja seuraavana aamuna ylläpidettiin puolestaan hiukan uudempaa perinnettä, kun itsenäisyyspäivän lipunnosto suoritettiin pilvisessä säässä.

Lipunnoston suorittivat juhlallisesti Leo Karhula ja Pekka Rintelä pienen kyläläisjoukon seuratessa tapahtumaa. Vaikka sää oli joulukuisen hämärä, pieni tuulenvire piti huolta, että Suomen lippu liehui tangossa komeasti ja itsenäisyyspäivän juhlinta oli valmiina alkamaan.

  päivitetty 8.12.2009 klo 18.15

 

Kuvat Hellevi Karhula

   
Huhuja Korvatunturilta...   
            
 
Kuva: Pyterlahti.netin arkisto
Pyterlahti.netin toimitukseen on kantautunut huhupuheita suoraan Korvatunturilta joulupukin reittisuunnittelusta jouluaaton aikana. Huhu kertoo, että joulupukki vierailee Pyterlahdessa jouluaattona iltapäivällä noin kello 13 - 16 välisenä aikana Museotien lähettyvillä. Aiempina vuosinahan joulupukin on nähty viihtyvän erityisesti maitolaiturien lähistöllä.

Korvatunturilta tätä huhua ei suostuttu kommentoimaan saati vahvistamaan, mutta jos vanhat merkit paikkansa pitävät, niin Pyterlahti.net pitää erittäin todennäköisenä, että joulupukin punainen nuttu vilahtelee Pyterlahden kylämaisemassa jouluaattona.

päivitetty 9.12.2009 klo 19.52

   
Joulunaikaa vietettiin perinteisin menoin

Pyterlahden joulunaikaa vietettiin perinteisin menoin: jouluaattona sytytettiin kynttilät Museotien varteen kylän osuudelle. Pyterlahti.netin tietoon tulleet huhut joulupukin liikkumisesta kylän alueella pitivät paikkansa ja punanutusta tehtiin näköhavaintoja ainakin Opistonmäen maitolaiturin liepeillä ja Suitinkujalla.

Uutena vuotena kokoonnuttiin puolestaan katsomaan vuoden 2009 tapahtumia TV SR:n tarjoaman filmikoosteen myötä. Filmikoosteessa palattiin muun muassa Aino ja Reino -maantiejuoksuihin, Evakkovaellukseen ja Lieksan retkeen, mutta myöskään monia jo perinteiseksi muodostuneita tapahtumia ei koosteessa unohdettu. Vuoden vaihtumista juhlistettiin ilotulituksella.

Vuosi 2010 aloitetaan perinteisesti hiihtokilpailuilla, joiden ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. Päivitetty tapahtumakalenteri ilmestyykin Ajankohtaista-sivulle heti, kun tapahtumien ajankohdat vahvistetaan.

päivitetty 14.1.2010 klo 13.08

 
Nimettömänä pysyttelevä lukijamme pääsi ikuistamaan joulupukin matkalla maitolaiturille Pyterlahdessa.
   

 

 

 

etusivu | ajankohtaista | Pyterlahti-info | uutisia | kylätoimintaa | Aino & Reino | palveluhakemisto | matkailukohteita | luonto | historiaa | tekijän terveiset | tapahtuma-arkisto | vieraskirja | sivukartta | sivujen toteutus |