SYKSYN 2009
UUTISIA
 
Uudet jutut löydät täältä

Takaisin arkistoon pääset täältä


"Maitolaituriyhtiöt" päätti kesäkautensa tyylikkäästi
Sunnuntaina 20.9.2009 Opistonmäen maitolaiturilla oli vilinää, kun maitolaituripojat viettivät kesäkauden 2009 päättäjäisiä. Vaikka sää ei enää ollut kesäisen lämmin, se ei tahtia haitannut. Kahvinjuonnin lomassa kahvilavieraat pääsivät nauttimaan Hannu Heijarin haitarimusiikista.

Tarjoiluhenkilökunnasta Lasse pyrki siirtymään musiikilliselle osastolle päräyttelemällä torveaan aina, kun tarjoilukiireiltään ehti.Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että Lasse nähdään keittiön puolella jatkossakin, sillä musiikilliset ansiot jäivät auttamattomasti pääesiintyjän varjoon.

"Maitolaituriyhtiöt" kiittää kuluneesta kesästä!

päivitetty 5.10.2009 klo 21.29

 

kuvat Seppo Rintelä

   
Moporetkikausi päätettiin Klamilan silakkamarkkinoille
Pyterlahden mopopojat tekivät sunnuntaina 27.9.2009 kesän viimeisen mopoajelun. Retki suuntautui Klamilan silakkamarkkinoille. Tuulta ja tuiverrusta uhmaamaan uskaltatui lopulta neljä mopoilijaa, jotka ostosreissun ohella ehtivät tutustua myös matkan varrelta löytyneeseen maitolaituriin ja tarkastamaan hirvijahdin tuloksia.

 

Silakkamarkkinoilla oli kalan lisäksi myynnissä kaikkea hyödyllistä, mutta myös piraattituotteita havaittiin.
Pyterlahden poikien ostosretkeltä ei lähdetty tyhjin käsin kotimatkalle. Ravijoella käytiin tekemässä kuntokartoitus paikalliselle maitolaiturille ja retken virallisen osuuden jälkeen oli aikaa myös käydä tarkastamassa hirvimiesten päivän saalis.

päivitetty 5.10.2009 klo 22.00

Kohti Klamilaa uskaltautui vain neljä mopoilijaa, jotka alun hienosäätöjen ja kalustovaihdosten jälkeen pääsivät kuitenkin hyvin perille ja takaisin.
Pyterlahtelaisia löytyi myös myyntikojujen toiselta puolelta.
Silakkamarkkinoilla riitti väkeä ja myös viranomaiskalustoa nähtiin paikalla.

Kuvat
Tero Viljasuo


Pöytälätkä valloittaa Pyterlahden pyhäinpäivän turnauksessa
Koska Pyterlahdessa ei tällä hetkellä löydy areenaa, jossa jääkiekon ystävät pääsisivät mittelemään taidoistaan, järjestää Pyterlahden Kisa-osasto pyhäinpäivänä turnauksen pöytälätkän pelaajille. Pöytälätkällähän tarkoitetaan Stiga Play Off -pöytäjääkiekkopeliä, jossa ohjaustankojen avulla liikutetaan minikokoisia jääkiekkoilijoita muovisessa kaukalossa.

Suomen Pöytäjääkiekkoliiton kirjaamissa lajin virallisissa säännöissä määritellään kokonaispeliajaksi viisi minuuttia kellon käydessä koko ajan. Maaleiksi lasketaan ainoastaan maalin sisälle jäävät kiekot, joten maalikameroita ei Pyterlahden turnauksessa tulla näkemään. Myöskin kovat otteet ja kiekon pitäminen paikallaan viittä sekuntia kauemmin on kielletty, joten oletettavissa on vauhdikas ja taidokas kiekkoilupäivä. Turnaus alkaa kahdeksassa alkulohkossa, jossa kussakin on neljä pelaajaa. Alkulohkoissa jokainen pelaaja pääsee pelaamaan yhteensä kolme peliä. Alkulohkojen jälkeen kunkin lohkon kaksi parasta pääsevät puolivälieriin. Maineen ja kunnian lisäksi turnauksen kolme parasta palkitaan.

Pyterlahden Pöytälätkäturnaus järjestetään siis lauantaina 31.10.2009 Museolla kello 10 alkaen ja se on avoin kaikille. Turnaukseen on ennakkoilmoittautuminen ja mukaan mahtuu 32 ensiksi ilmoittautunutta. Osallistumisesta peritään viiden euron osallistumismaksu / pelaaja. Kahvio tarjoaa virkistystä ja energiaa, jotta puhti ei pääsisi loppumaan kesken kisapäivän.

Ilmoittautumiset Tero Viljasuolle (puh. 0400-750877)

Pyterlahden pöytälätkäturnauksessa käytettävät Suomen Pöytäjääkiekkoliiton viralliset pelisäännöt löytyvät täältä.

päivitetty 20.10.2009 klo 10.55

Pöytälätkäturnauksessa kokemus oli valttia
 
Pyhäinpäivänä 31.10.2009 Pyterlahdessa pelattiin järjestyksessään ensimmäiset avoimet pöytälätkäkisat. Paikalle oli saapunut 14 osallistujaa ja tapahtuma aloitettiin perehtymällä pöytäjääkiekon sääntöihin ja kuuntelemalla Maamme-laulu.

Paikalla nähtiin maajoukkue- ja liigaväriä, kun osa osallistujista oli varustautunut suosikkijoukkueidensa pelipaidoin. Ilmoittautuneet arvottiin neljään eri alkulohkoon, joista kolme pelattiin Wirta-areenan Helsingin kentillä. D-lohkolaisten kohtalona oli matkustaa Tampereen lohkoon rauhallisempaan peliympäristöön. Alkulohkojen pistelaskuissa noudatettiin jääkiekon SM-liigan käytänteitä, kun voitosta heltisi 3 pistettä ja varsinaisen peliajan päättyessä tasan kummatkin pelaajat saivat yhden pisteen.

Kunkin alkulohkon kaksi parasta pääsivät puolivälieriin, joissa pelitahti ja jännitys tiivistyivät. Pelaajat totesivatkin, että viiden minuutin peliaika oli samaan aikaan mahdottoman lyhyt, mutta erityisesti voittoasemassa se tuntui mahdottoman pitkältä. Kiekon hautomismahdollisuutta ei kuitenkaan ollut, sillä viiden sekunnin säännön mukaan kyseisessä ajassa kiekko tuli saada liikkeelle. Tästä pitivät kiinni kunkin lohkon huilivuorossa olleet pelaajat, jotka toimivat samalla tuomareina. Kisapäivän aikana ei jaettu yhtään jäähyminuuttia, joskin liian fyysisestä pelistä annettiin muutamia varoituksia.

Kentillä koettiin tiukkoja tilanteita, esimerkiksi välierässä Miska Jääskeläinen teki voittomaalin sadasosasekunteja ennen varsinaisen peliajan päättymisestä kertoneen pillin vihellystä.

Finaalissa nähtiin vuosien harjoittelun tuomaa varmuutta ja tasaväkisyyttä, kun pöytälätkäkentillä kokeneet Miska Jääskeläinen ja Seppo Rintelä kisasivat kultaisesta kiekosta ja matkasta seuraamaan Suomen maajoukkueen peliä. Lopulta tiukka taistelu kääntyi Rintelän eduksi maalin erolla. Finalistit ilahduttivat yleisöä pelaamalla hetken näytöspelin 1960-luvulta olevalla vanhalla pöytäjääkiekkopelillä.

Lehdistötilaisuuden kommentit ovat tulossa... (ja tällä kertaa viivytys ei ole Jyväskylän päässä :)

Kuvat
Leena Rintelä
Seppo Rintelä
Tero Viljasuo

 

 

 

 

 

päivitetty 8.12.2009 klo 20.13

Kisastadion oli valmis vastaanottamaan kisailijat, jotka ensin arvottiin alkulohkoihin.
Kun tulostoimisto ja ajanotto olivat valmiit, oli aika aloittaa pelit...
Helsingin alkulohkoissa tunnelma oli tiivis, kun taas Tampereen lohkossa pelattiin miltei tyhjille katsomoille. Puolivälierät pelattiinkin sitten Helsingin areenoilla.
Pelin tiimellyksessä nähtiin tiukkoja ilmeitä, värien tunnustamista ja videotuomaritoimintaa hallin katosta käsin.
Pelitaktiikat vaihtelivat - pronssipelissä Erkka Mäkinen ja Jukka Iivari esittivät taitavia kuvioita. Videokuvaus oli käynnissä, kun finalistit osoittivat taitojaan 1960-luvun pöytäjääkiekkopeliä pelaten.
Varsinainen finaali pelattiin kuitenkin sääntöjen mukaisella Stiga-pelillä ja vastakkain olivat Seppo Rintelä ja Miska Jääskeläinen.
Finaalia seurasi runsas katsoja- ja kannustusjoukko. Turnauksen voittaja palkittiin kultaisella kiekolla ja matkalla Helsinkiin Karjala-turnaukseen. Lehdistötilaisuudessa hymy oli herkässä.

PYTERLAHDEN PÖYTÄLÄTKÄTURNAUS 31.10.2009 TULOKSET
 
Alkulohkot
 
Alkulohkojen lopullinen pistetaulukko
 
A-lohko
Seppo Rintelä - Arja Rintelä 3-0
Juho Suurpää - Jouni Väkiparta 3-0
Arja Rintelä - Juho Suurpää 0-2
Juho Suurpää - Seppo Rintelä 4-0
Jouni Väkiparta - Arja Rintelä 0-3
Seppo Rintelä - Jouni Väkiparta 2-0
A-lohko
Juho Suurpää 9 pistettä
Seppo Rintelä 6 pistettä
Arja Rintelä 3 pistettä
Jouni Väkiparta 0 pistettä
B-lohko
Jukka Iivari - Tero Viljasuo 1-0
Olli Suurpää - Lasse Mäkinen 4-0
Tero Viljasuo - Olli Suurpää 0-0
Lasse Mäkinen - Jukka Iivari 1-2
Tero Viljasuo - Lasse Mäkinen 0-2
Jukka Iivari  - Olli Suurpää 1-3
B-lohko
Olli Suurpää 7 pistettä
Jukka Iivari 6 pistettä
Lasse Mäkinen 3 pistettä
Tero Viljasuo 1 piste
C-lohko
Erkka Mäkinen - Seppo Väkiparta 3-0
Jarmo Peltola - Erkka Mäkinen 1-0
Seppo Väkiparta - Jarmo Peltola 1-1
C-lohko
Jarmo Peltola 4 pistettä
Erkka Mäkinen 3 pistettä
Seppo Väkiparta 1 piste
D-lohko
Teemu Iivari - Henri Väkiparta 0-2
Miska Jääskeläinen - Teemu Iivari 1-0
Henri Väkiparta - Miska Jääskeläinen 2-1
D-lohko
Henri Väkiparta 6 pistettä
Miska Jääskeläinen 3 pistettä
Teemu Iivari 0 pistettä

Puolivälierät
Puolivälierät, lohko F
Juho Suurpää - Miska Jääskeläinen 1-2 ja.
Seppo Rintelä - Henri Väkiparta 5-1
Puolivälierät, lohko G
Olli Suurpää - Erkka Mäkinen 1-2
Jukka Iivari - Jarmo Peltola 1-0
Välierät
Miska Jääskeläinen - Erkka Mäkinen 1-0
Seppo Rintelä - Jukka Iivari 3-1
 
Pronssiottelu
Erkka Mäkinen - Jukka Iivari 1-4
Finaali
Seppo Rintelä - Miska Jääskeläinen 3-2
 
Patikkaretkellä nautittiin syyssäästä
Sunnuntaina 1.11.2009 kymmenkunta reippailevaa pyterlahtelaista suuntasi Pyterlahden Kisa-osaston järjestämälle patikkaretkelle. Matka alkoi Museonmäeltä, josta reippailtiin kuulaassa ja kirpeässä syyssäässä kohti Peltolan laavua. Matkaa taitettiin erilaisia metsäpolkuja ja -teitä pitkin ja tavattiin eläimiäkin. Laavulla oli aikaa istahtaa ja nauttia virvokkeista ja makkarasta.

Kuvat Seppo Rintelä

päivitetty 1.11.2009 klo 21.32

Reitti kulki metsäteitä pitkin.
Laavulla päästiin nauttimaan luontoelämysten lisäksi makkarasta ja mehusta.
   

Konserttimatka tarjosi "Kaikki hitit"
Lauantaina 14.11.2009 Pyterlahden kylä tallasi uusia polkuja, kun konserttiretken merkeissä suunnattiin Sibeliustalolle Lahteen, Matin ja Tepon 40-vuotisjuhlakonserttiin. Menomatkalla pistettiin "kaikki peliin", kun Lasse viihdytti matkalaisia oppimillaan korttitempuilla.

Sibeliustalolla virittäydyttiin tunnelmaan ja oltiin valmiita tanssimaan hullun lailla. Konserttisalissa kylän väki kuitenkin käyttäytyi kuin "Kunnon mies" ja keskittyi nauttimaan "Täyttä kultaa".

Konsertissa ei tarjoiltu pelkkää "Kissankultaa", vaan yleisö pääsi kuulemaan "Kaikki hitit" höystettynä "Meidän laululla". Väliajalla oli mahdollista huudahtaa "pöytä täyteen", kun Sibeliustalon herkut kutsuivat kahvittelemaan.

Konsertissa loppua kohti "Vauhti kiihtyy" ja lopulta voitiinkin todeta: "Se on mahtavaa". Jäljelle jäi vain "Hiljaiset huoneet", kun konserttiväki siirtyi aplodien jälkeen Sibeliustalon aulaan nimikirjoitusjonoihin. Lopulta matkalaisille koitti "Lähtöhetki", kun bussi starttasi kohti kulttuurikylää. 

Tekstissä on mainittu muutamia kappaleita Matin ja Tepon runsaasta tuotannosta.

 

päivitetty 18.11.2009 klo 21.23

 

Kulttuurikyläyhdistyksen pj Tero Viljasuo toivotti matkalaiset tervetulleeksi. Kisa-osaston pj Lasse Mäkinen keskittyi puolestaan korttitemppuihin.
Sibeliustalolle saavuttiin aikataulun mukaisesti noin klo 18.30. Konserttisalissa virittäydyttiin
40-vuotisjuhlakonserttitunnelmiin.
Konsertti tarjosi kattavan läpileikkauksen Matin ja Tepon tuotannosta vuosikymmenten varrelta. Matti, Teppo ja Seppo Ruohonen jakoivat nimikirjoituksia lukuisille faneilleen konsertin jälkeen. Kotimatka kohti kulttuurikylää voi alkaa...

 

Kuvat
Seppo Rintelä
Kai Ihalainen
Susanna Siekkeli

Kahdeskymmenestuhannes käynti sivuilla lähestyy

Pyterlahti.netin suosio näyttää pitävän pintansa ja kahdenkymmenentuhannen käynnin raja on lähellä. Jos huomaat olevasi etusivun kävijälaskurin mukaan 20 000. kävijä, niin ilmoita asiasta päivittäjälle sähköpostilla leena.j.rintela(AT)jyu.fi
(AT)=@
   
Pyterlahden joulupolku 2009 on peruttu yhteensattumien vuoksi.

päivitetty 29.11.2009 klo 14.41
 

etusivu | ajankohtaista | Pyterlahti-info | uutisia | kylätoimintaa | Aino & Reino | palveluhakemisto | matkailukohteita | luonto | historiaa | tekijän terveiset | tapahtuma-arkisto | vieraskirja | sivukartta | sivujen toteutus |