SYKSYN JA TALVEN 2010
UUTISIA
 
Uudet jutut löydät täältä

Takaisin arkistoon pääset täältä


Pyterlahden mopokerhon järjestämässä Pyterlahti Matko-näyttelyssä traktorit pörisivät

Pyterlahden mopokerho El Reinos järjesti 4.9.2010 vanhojen traktoreiden ja maatalouskoneiden näyttelyn Ihalaisenmäellä. Lisää tapahtumasta ja runsaasti kuvia löytyy mopokerhon omilta uutissivuilta, täältä.

päivitetty 31.10.2010 klo 14.33
 


   
Kyläretkellä kulttuuria ja kartingia
Tänä vuonna kyläyhdistys oli koonnut samaan pakettiin perinteisen kylä- ja teatteriretken sekä ostosmatkan. Kun viime vuonna kyläretki toteutettiin kaksipäiväisenä vierailuna Lieksaan, tänä vuonna yhteen päivään oli mahdutettu paljon erilaista ohjelmaa - ensi vuoden retkestä kaavaillaan jälleen erilaista, kenties pidempää retkeä, aika näyttää...

Vuoden 2010 retkelle startattiin lauantaina 18.9.2010 aamutuimaan kohti pääkaupunkiseutua ja Helsinkiä. Ensimmäinen varsinainen kohde oli Käpylässä, jossa 15 uskaliasta kuljettajaa otti mittaa toisistaan karting-ajoradalla. Osalla ajokokemusta kartingista löytyi enemmän, toiset puolestaan kokeilivat lajia täysin ensimmäistä, mutta Pyterlahti.netin saamien tietojen mukaan eivät viimeistä, kertaa.

Kartingissa aika-ajojen mukaan järjestäydyttiin lähtöviivalle, jossa paalupaikkan napannut Pekka-P asettautui Matin edelle. Kylän puheenjohtajat kävivät tiukan taiston, joka kääntyi lopulta Kisa-osaston pj:n Lassen eduksi vain 0.007 sekunnin turvin ennen kyläyhdistyksen Teroa. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja kuitenkin pesi kaikki nopeimmalla kierrosajallaan 32.867 itse kisassa.

Varsinaisessa kisassa vauhtia riittikin vaikka muille jakaa ja renkaat ulisten kisaa kierrettiin 18 kierrosta. Ruutulipulle aika-ajon kärkikaksikko piti pintansa samassa järjestyksessä Pekka P:n voittaessa ja Matti Mäkelän kaasuttaessa toiseksi. Kolmanneksi itsensä kiilasi Juho Suurpää. Kärkikolmikko pokkasi palkintopallilla asiaankuuluvat palkinnot, mutta yleisön pyynnöistä huolimatta formulamaailmasta tuttuja kuohujuoman ruiskutuksia ei kuitenkaan nähty.


Kartingista vedettiin bussissa myös tulosvetoa - leikkimielisen kisan tarkoituksena oli veikata (tai tietää), kumpi kustakin parista on nopeampi. Outi Rahkonen ja Timo Peltola osuivat veikkauksissaan yhtä tarkasti ja näin palkintona olleen pokaalin kohtalo piti ratkaista arpaonnella, joka toi pokaalin Timo Peltolalle.

Yllätysvierailukohteena oli Yleisradion Pasilan studio, jossa retkeläiset pääsivät tutustumaan suureen puku- ja vaatevarastoon sekä studiotiloihin, joissa kuvataan Kolmen kopla - ja Kotikatu-ohjelmia. Lisäväriä tutustumiseen toivat oppaiden kertomat tarinat menneiltä vuosikymmeniltä esimerkiksi Urho Kekkosen käynneistä Ylellä.

Retken loppupuolella oli ostos- ja kiertelyaikaa Helsingin keskustassa. Zetor-miehet suuntasivat luonnollisesti Zetoriin, kun taas erityisesti naisväki kulutti aikaansa ostoksien parissa. Illan kruunasi teatteriesitys Viivi ja Wagner Teneriffalla, joka sai suut virneeseen totisemmaltakin katsojalta. Pyterlahteen palasikin joukko iloisia, mutta väsyneitä retkeläisiä.

 
Ennen aika-ajoa oli ohjeiden ja strategioiden luomisen paikka...
Jännitys oli käsin kosketeltavissa, kun autot odottivat lähtöviivalla. Välillä liikennettä oli kahteen suuntaan...
Yleisöä oli kerääntynyt paikalle runsaasti... Rataa kierrettiin urakalla useampaan kertaan niin aika-ajoissa kuin itse kisassakin.
Lopputulokset Kärkikolmikko ja koko kisakaarti yhteispotretissa.
Seuraavaksi suuntana Pasila ja Suomen Yleisradio, jossa päästiin tutustumaan varaston aarteisiin ja jopa kokeilemaankin niitä.
Studioissa riitti ihmeteltävää
Ja tutustumiskierros vei myös Kotikadulle. Asiantuntevaa opasta muistettiin Pyterlahti-lahjoin.

Kuvat
Seppo Rintelä
Piia Viljasuo

AIKA-AJOT
    paras kierros ero voittajaan
1. Pekka-P 33.217  
2. Matti 33.451 + 0.234
3. Pentti 33.911 + 0.694
4. Tero 33.918 + 0.701
5. Arto 33.929 + 0.712
6. Juho S 34.146 + 0.929
7. Jaska 34.179 + 0.962
8. Marko 34.268 + 1.051
9.  Jukka 34.778 + 1.561
10. Tapio 34.877 + 1.660
11. Seppo 35.075 + 1.858
12. Sanna 35.879 + 2.662
13. Timo 36.333 + 3.116
14.  Jenni 36.426 + 3.209
15. Kaitsu 37.092 + 3.875
       
KISATULOKSET
 
1. Pekka-P  
2. Matti + 7.284
3. Juho S. + 7.698
4. Tero + 10.398
5. Arto + 11.947
6. Pentti + 13.661
7. Jaska + 17.083
8. Marko + 22.100
9. Seppo + 30.168
10. Sanna 1 kierros
11. Jukka 1 kierros +1.807
12. Tapio 1 kierros +2.881
13. Timo 1 kierros +3.562
14. Kaitsu 1 kierros + 29.000
15. Jenni 1 kierros +29.461
     

päivitetty 4.10.2010 klo 22.21
Museon kuistiremontti on alkanut
Museon kuistien remontoiminen on päässyt hyvään vauhtiin.

 

Kuvat
Seppo Rintelä

päivitetty 31.10.2010 klo 13.42

   
El Reinos nyt virallinen yhdistys

Pyterlahden mopopoikien oma mopokerho on nyt virallisesti rekisteröity yhdistys,
Pyterlahden mopokerho El Reinos ry.
Lokakuussa pidetyssä kokouksessa kerho julkisti rekisteröitymisuutisen lisäksi myös ensimmäisen kuninkaallisen kunniajäsenensä.

Lisää aiheesta mopokerhon omilta uutissivuilta, eli täältä.
Mopokerhon pääsivu on puolestaan täällä.

päivitetty 31.10.2010 klo 13.46Kuva
Matti Ihalainen
   
Kävelyretkellä nautittiin raikkaasta syysilmasta
Kisa-osasto järjesti sunnuntaina 17.10.2010 perinteisen kävelyretken. Opistonmäeltä reippailemaan lähti reilut kymmenen kyläläistä, jotka suuntasivat Kisa-osaston puheenjohtaja Lasse Mäkisen johdolla laavulle. Retken päätteeksi laavulla pidettiin evästauko ja nautittiin Kisa-osaston tarjoamista mehuista ja makkaroista.  Raittiin syysilman ja reippailun lisäksi retkeläiset kartuttivat myös Pyterlahti Cup -pistesaldoaan.

Tuorein cup-tilanne on päivitetty kunkin sarjan omalle pistesivulle:

Äijä Cup
Lady Cup
Lasten Cup

Kuvat Pekka Rintelä

 

päivitetty 31.10.2010 klo 13.39

   
Pöytälätkäturnaus huipentaa Pyterlahti Cupin

Toista kertaa järjestettävässä avoimessa Pöytälätkaturnauksessa on jaossa viimeiset Pyterlahti Cup -pisteet. Pyhäinpäivänä museolla otellaan pöytälätkän mestaruudesta, kun hallitseva mestari Seppo Rintelä asettautuu puolustamaan mestaruuttaan. Mukaan mahtuu rajoitettu määrä pelaajia ja ilmoittautumisia ottaa vastaan Tero Viljasuo (ks. tarkemmin tapahtumakalenterista). Voittajalle on maineen ja kunnian lisäksi tarjolla myös matka Helsinkiin katsomaan seuraavana viikonloppuna järjestettävää Karjala-turnausta. Pelit alkavat kello kymmenen alkulohkojen arvonnoilla, ja kustakin alkulohkosta jatkopeleihin selvittää tiensä kaksi parasta.

Pyterlahtelaisittain kiinnostavaa lienee myös se, miten pöytälätkässä jaossa olevat cup-pisteet vaikuttavat kokonaistilanteeseen ja loppusijoituksiin. Tämänhetkisen pistetilanteen voi tarkistaa Pyterlahti Cupin sivuilta.

päivitetty 31.10.2010 klo 13.35

   
Pöytälätkäturnauksessa Mäkelät mestareina
 
Pyhäinpäivänä 6.11.2010 Pyterlahteen kokoontui reilu joukko innostuneita lätkänpelaajia. Vaikka piha olikin luminen, pelattiin tällä kertaa pöytälätkän merkeissä sisätiloissa. Kyseessä oli Kisa-osaston toista kertaa järjestämä Pyhäinpäivän pöytälätkäturnaus, jossa miteltiin maineen ja kunnian lisäksi myös matkasta Karjala-turnauksen otteluun Suomi-Tsekki.

Kaiken kaikkiaan 12 pelaajaa oli uskaltautunut mittelemään taidoistaan ja virallisten avajaisten jälkeen pelit aloitettiin kolmessa alkulohkossa. Kisa-osasto oli varautunut järjestämään myös neljännen, Oulun alkulohkon, mutta tällä kertaa viileään halliin ei riittänyt pelaajia. Alkulohkoissa peli oli tunnustelevaa ja tuuletuksetkin olivat melko hillittyjä.

Pelipäivän kääntyessä kohti jatkolohkoja ja ratkaisevia play offs -pelejä, yleisömäärä lisääntyi ja areenoilla kuultiin ajoittain myös kovaa kannustusta. Jatkolohkoissa nähtiinkin paljon yllätyksiä, sillä edellisvuoden mitalikolmikosta ainoastaan Juho Suurpää selvitti tiensä neljän parhaan joukkoon - edellisvuoden mestari Seppo Rintelän kohtaloksi koitui tiukka jatkolohko E.

Turnauksen voittoon nousi yllätysnimi, kun nuorimpiin osallistujiin kuulunut Juho Mäkelä selvitti tiensä finaaliin kukistamalla kokeneemmat vastustajansa tasaisilla ja rauhallisilla peliesityksillään. Finaalissa nähtiinkin isä-poika -kamppailu, joka eteni aina jatkoerään asti. Timo-isä taipui lopulta Juho-pojalle 1. jatkoerässä ajassa 2.17. Pronssiottelussa Esa Mässeli kirjasi itselleen kolmannen sijoituksen voittamalla Juho Suurpään selvemmin luvuin 3-1.

Lehdistötilaisuudessa Mäkelän perheeltä tivattiin yhteyksiä patruuna Mäkelään, mutta Timo Mäkelä totesi, että perhe ei ole sukua patruunalle.

Pronssimitalisti Esa Mässeli kertoi hänellä olevan pöytälätkän suhteen junnulätkätaustan ja pelien olleen lähinnä puolustusvoittoista. Hän kehui turnausta korkeatasoiseksi.

Timo Mäkelä kertoi, että kotona turnaukseen oli kyllä hiukan harjoiteltu. Hän totesi oman pelinsä kaatuneen maalivahtipeliin, joka ei toiminut eikä hän ollut tyytyväinen taktiikkaansa. Turnauksessa isä-Mäkelä kertoi kuitenkin päässeensä tavoitteeseensa, eli finaalipeliin.

Nuorempi Mäkelä kertoi tunnelmien olevan hyvät voiton jälkeen. Hän muisteli harjoitelleensa yhtä paljon kuin isänsä. Palkintomatkalle Juho oli lähdössä Suomea kannustamaan, joskin varmaa veikkausta pelin lopputuloksesta hän ei uskaltanut tehdä.

Kuvat
Leena Halonen
Teemu Iivari
Timo Mäkelä
Seppo Rintelä

 

 

Palkinnot odottamassa voittajiaan... Alkulohkot ratkaistiin arvonnassa, jonka jälkeen oli aikaa lyhyelle aamujäälle.
Turnaukseen osallistujat pelasivat erittäin keskittynyttä kiekkoa.
Tulospalvelu toimi reaaliajassa. Kun kiekko putosi jäähän, oli peli jo kovassa käynnissä...
Pronssipelissä pelasivat Juho Suurpää ja Esa Mässeli - mitalipeleissä myös maaliviiva tallennettiin myös lintuperspektiivistä käsin. Edellisvuoden mestari Seppo Rintelä pudotti finaalin avauskiekon. Finaalissa ratkaisu nähtiin isä ja poika Mäkelän välillä.
Finaalin ratkaisu nähtiin vasta ensimmäisessä jatkoerässä ajassa 2.17 Juho Mäkelä vastaanottamassa palkintoaan. Mitalikolmikko rentoutuneena lehdistötilaisuudessa.
Mestarit Areenalla - viimevuotinen mestari Seppo Rintelä opasti uutta mestaria, Juho Mäkelää Hartawall Areenan kiemuroihin. Juho sai matkan Suomi-Tsekki -peliin palkintona turnauksen voitosta.

 

A-lohkon alkupelit
Lasse Mäkinen-Juho Suurpää 1-1
Seppo Rintelä-Juho Suurpää 1-6
Seppo Rintelä-Lasse Mäkinen 5-1

A-lohkon loppupisteet
Juho Suurpää 1+3=4
Seppo Rintelä 0+3=3
Lasse Mäkinen 1+0=1
B-lohkon alkupelit
Jukka Iivari-Jarmo Peltola 1-1
Esa Mässeli-Jukka Iivari 0-1
Jarmo Peltola-Esa Mässeli 1-3
   
B-lohkon loppupisteet
Jukka Iivari 1+3= 4
Esa Mässeli 3+0= 3
Jarmo Peltola 1+0= 1
C-lohkon alkupelit
Juho Mäkelä-Mikko Hanski 2-0
Juho Mäkelä-Marko Koskimies 1-0
Marko Koskimies-Mikko Hanski 0-0
   
C-lohkon loppupisteet
Juho Mäkelä 3+3= 6
Mikko Hanski 0+1=1
Marko Koskimies 0+1=1
D-lohkon alkupelit
Timo Mäkelä-Akseli Mässeli 3-1
Tero Viljasuo-Timo Mäkelä 2-1
Akseli Mässeli-Tero Viljasuo 0-2
   
D-lohkon loppupisteet
Tero Viljasuo 3+3= 6
Timo Mäkelä 3+0= 3
Akseli Mässeli 0+0= 0
Jatkolohko E
Jukka Iivari-Seppo Rintelä 1-1
Juho Mäkelä- Timo Mäkelä 3-2
Seppo Rintelä-Timo Mäkelä 2-2
Timo Mäkelä-Jukka Iivari 3-1
Juho Mäkelä- Jukka Iivari 2-3
Seppo Rintelä-Juho Mäkelä 2-6
   
E-lohkon loppupisteet
Juho Mäkelä 3+0+3= 6
Jukka Iivari 1+3+0= 4
Timo Mäkelä 0+1+3= 4
Seppo Rintelä 1+1+0= 2
Jatkolohko F
Juho Suurpää-Esa Mässeli 5-1
Tero Viljasuo-Marko Koskimies 1-1
Marko Koskimies-Esa Mässeli 1-2
Tero Viljasuo-Juho Suurpää 0-4
Marko Koskimies-Juho Suurpää 1-1
Esa Mässeli-Tero Viljasuo 4-2
   
F-lohkon loppupisteet
Juho Suurpää 3+3+1=7
Esa Mässeli 0+3+3=6
Marko Koskimies 1+0+1=2
Tero Viljasuo 1+0+0=1
Välierät
Juho Suurpää-Timo Mäkelä 2-3
Juho Mäkelä-Esa Mässeli 2-0
Pronssipeli
Juho Suurpää-Esa Mässeli 1-3
Finaali
Juho Mäkelä-Timo Mäkelä 3-2 jatkoajalla
Ratkaisumaali 1. jatkoerässä ajassa 2.17

 

päivitetty 5.12.2010 klo 23.49
 
Pyterlahti Cup ratkennut
Pyhäinpäivän pöytälätkäturnauksen jälkeen myös Pyterlahti Cup saatiin kunniakkaasti ja jännittävästi päätökseen. Tulokset ovat nähtävillä kunkin sarjan omilla tulossivuilla:

Äijä Cup
Lady Cup
Lasten Cup

Protestiaika on julkaisuhetkestä lukien kaksi viikkoa, jonka aikana mahdolliset huomautukset pyydetään tekemään Kisa-osaston sihteerille Arja Rintelälle. Tämän jälkeen tuloksista ei voi valittaa.

Pyterlahti Cup huipentuu uudenvuoden aattona järjestettävään palkitsemistilaisuuteen - seuraa ilmoittelua Ajankohtaista-osiosta.

päivitetty 5.12.2010 klo 14.12

 

 
Pyterlahden joulukausi avattiin perinteisessä puurojuhlassa
 

Sunnuntaina 5.12.2010 joukko pyterlahtelaisia kokoontui Museon puistoon aloittamaan perinteisin menoin puurojuhlan viettoa. Tilaisuus alkoi kappalainen Matti Astolan pitämällä lyhyellä puheella ja perinteisellä valon julistuksella, jonka jälkeen kuuseen syttyivät jouluvalot. Kun kylä oli siirtynyt jouluaikaan, lähdettiin joukolla sisätiloihin puuron syöntiin. Puurojuhlan ohjelmassa oli joulupuuron ja kahvittelun ohessa yhteislaulua ja kaksi kylän nuorten valmistamaa hauskaa ja oivaltavaa näytelmää - toisessa näytelmässä aikakone kiidätti joulupukin ja muorin 70-luvulle ja toisessa esityksessä perehdyttiin pyterlahtelaiseen kylätoimintaan "maitolaituriyhtiöiden" kokouksen muodossa. Tyttöjen koostamat esitykset olivat erittäin hauskoja ja huolella valmistettuja ja saivatkin yleisöltä raikuvat aplodit.

Pienempien vieraiden illan odotetuin hetki koitti, kun joulupukki saapui ilahduttamaan puurojuhlaa. Epäselväksi jäi, oliko joulupukki saapunut helihopperilla vai porolla, mutta tiensä hän kuitenkin löysi sisälle asti, vaikka ikkunoiden takana ensin kolkuttelikin. Joulupukille esitettiin yhteislauluja ja olipa pukilla muutama pakettikin tuomisinaan.

Kuvat
Leena Halonen
Mika Halonen
Timo Rintelä

Museon puistoalueella sytytettiin ensin valot kylän joulukuuseen, minkä jälkeen siirryttiin sisätiloihin
Puurojuhlassa nautittiin luonnollisesti puurosta, johon oli piilotettu useampi manteli.
Juhlaväkeä ilahdutti näytelmät, joissa toisessa (keskimmäinen kuva) joulupukki ja muori lennähtivät 1970-luvulle ja toisessa (oik.) oltiin "Maitolaituriyhtiön" kokouksessa.
Illan kohokohtana oli joulupukin vierailu.

 

päivitetty 5.12.2010 klo 23.59
   
Joulukynttilät valaisivat joulupukin matkaa Museotiellä

Tuttuun tapaan Pyterlahden kylän alueella kiemurteleva Museotie oli valaistu joulukynttilöin jouluaattona. Lisäksi Museotietä nähtiin tallustelevan eräs tunnettu punanuttu, joka levähti edellisvuosien tapaan hetkisen maitolaitureilla tervehtien ohikulkijoita.

päivitetty 28.12.2010 klo 23.17

 

Uusi vuosi vastaanotettiin muistelemalla menneitä ja palkitsemalla cup-parhaimmisto
 

Opistonmäelle kokoonnuttiin uudenvuodenaattona muistelemaan menneitä ja vastaanottamaan uutta vuotta. Menneitä muisteltiin äänestämällä Pyterlahti TeTa 2010 -voittajaa, eli Pyterlahden Tekoa tai Tapahtumaan kuluneen vuoden varrelta. Ehdolle oli asetettu

Jenni – osallistui rohkeutta vaativiin lajeihin mäki/kart-kisaan
Mäkisen ja Suurpään huima kalasaalis pilkkikisoissa
El Reinos -mopokerhon perustaminen
Maitolaituritragedia (kaahari jyräsi)
Virolahti Seuran luovuttama pöytästandardi
Aino ja Reino -maantiejuoksut
Outi – ensimmäin nainen, joka sai kanalautasen tikanheitossa
Kyläretki Helsinkiin
Museon kuistiremontin aloitus
Ensimmäinen MatKo-näyttely
Musta hevonen
 
Paikalla olleet jakoivat pisteitä sykähdyttävimmille tapahtumille asteikolla yhdestä viiteen. Kolmen kärki oli melko selkeä: Vuoden tapahtumaksi äänestettiin Aino ja Reino -juoksu 88 pisteellä ja kakkostilalle päätyi kyläretki Helsinkiin (83 pistettä). Maitolaiturin kova kohtalo heinäkuisena yönä kokosi 79 pistettä ja nousi kolmostilalle - ehkä äänestäjät huomioivat myös sen nopeuden, jolla tuhot saatiin korjattua. Neljänneksi äänestäjät nostivat El Reinos -mopokerhon alkutahdit (69 pistettä) ja rohkeasti Pyterlahti Cupin vaativiin lajeihin osallistunut Jenni nappasi viidennen tilan (60 pistettä). Äänestäjiä oli yhteensä 38.

Yleisön suureksi yllätykseksi esiintymislavalla astuivat "Aino" ja "Reino", jotka astuivat julkisuuteen. Heidän ensiesiintymisensä oli lyhyt, yhden kappaleen mittainen, mutta se teki yleisöön lähtemättömän vaikutuksen. Kenties tämä parivaljakko nähdään jatkossakin joissakin kylän tapahtumissa...

Samalla palkittiin Pyterlahti Cupin jokaisesta sarjasta kolme parasta. Kyläyhdistyksen ja Kisa-osaston puheenjohtajien välinen taisto cup-pisteissä ratkesi selkeästi, joten Kyläyhdistyksen puheenjohtaja joutui luopumaan "muutamasta" rintakarvastaan häviön merkiksi.

Uuden vuoden alkamisesta kertoivat komeat raketit, joita ammuttiin myös aikaisemmin pienimpien juhlijoiden iloksi.

päivitetty 19.2.2011 klo 8.58

 

 

 
Lasten Cupin palkittuja
Äijä Cupin palkinnonjaon jälkeen Kyläyhdistyksen puheenjohtaja joutui myöntämään hävityn vedon ja kestämään seuraukset.
El Reinos sai lahjoituksena kokouksiin nuijan. Illan yllätyksenä oli "Ainon" ja "Reinon" ensiesiintyminen.
 

Kuvat
Päivi Kivelä
Seppo Rintelä

etusivu | ajankohtaista | Pyterlahti-info | uutisia | kylätoimintaa | Aino & Reino | palveluhakemisto | matkailukohteita | luonto | historiaa | tekijän terveiset | tapahtuma-arkisto | vieraskirja | sivukartta | sivujen toteutus |